SSB kom i dag med en ny kvartalsrapport om de faste bredbåndsabonnementene i Norge. Rapporten viser at den gjennomsnittlige nedlastingshastigheten som abonnentene betaler for, fortsatt er økende. Men økningen skjer forholdsvis langsomt.
Fra fjerde kvartal i 2009 til fjerde kvartal i 2010 har gjennomsnitthastigheten økt fra 5,9 til 6,8 Mbit/s i privatmarkedet. Økningen i det siste kvartalet var på 0,2 Mbit/s. Den gjennomsnittlige hastigheten trekkes tydelig opp av at en mindre gruppe har veldig raske forbindelser, siden medianverdien i fjerde kvartal i fjor – 4,5 Mbit/s – er betydelig lavere enn gjennomsnittshastigheten, til tross for at medianverdien økte med 0,3 Mbit/s i løpet av fjorårets siste kvartal.
I undersøkelsen definerer SSB bredbånd som en fast internettforbindelse med hastighet på over 128 kilobit per sekund. 163 000 av abonnentene hadde i fjerde kvartal i fjor en nedlastinghastig på 1 megabit per sekund eller lavere.
Det er fortsatt en viss vekst i antallet private bredbåndsabonnementer. Antallet var ved utgangen av 2010 på 1 578 000, 59 000 flere enn ved utgangen av 2009. I bedriftsmarkedet har veksten vært svært ujevn i løpet av 2010. I perioder har antallet abonnenter faktisk gått en del ned. Ved utgangen av 2010 var det 152 000 bredbåndsabonnementer i bedriftsmarkedet, bare 400 flere enn ved utgangen av 2009.
Ikke overraskende er det husholdningene i Rogaland som har flest raske bredbåndsabonnementer, noe som ifølge SSB er 8 Mbit/s eller raskere. 52 prosent av abonnentene kunne laste ned med slike hastigheter. Den tilsvarende andelen for hele landet var på 30 prosent, en økning fra 28 prosent i tredje kvartal.
Tilsvarende tall for bedriftsmarkedet var 16 prosent i fjerde kvartal og 15 prosent i tredjekvartal i fjor.
På fylkesnivå er det Akershus, Oslo og Sør-Trøndelag som både har fleste bredbåndsabonnementer og størst andel husstander med bredbåndsabonnement. Andelen var på 78 prosent i alle tre, mens andelen på nasjonalt nivå er på 73 prosent.
Lavest bredbåndsdekning finner man stadig i Finnmark med 60 prosent.
På kommunenivå ligger Bykle langt foran alle andre hvor det er 90,8 prosent flere bredbåndsabbonementer enn det er husstander. Dette forklares med at det er mange fritidsboliger i kommunen. Kommunene Frogn, Øyer, Sirdal, Eidfjord, Søgne, Time og Ski har alle et forhold mellom antallet husstander og bredbåndsabonnementer på over 90 prosent. SSB opplyser at omtrent én av tre av kommunene hvor forholdet er på over 80 prosent, er typiske hyttekommuner med mange fritidsboliger i forhold til faste husstander.
Hele undersøkelsen er tilgjengelig her.