Myndighetene i flere land og byer har tidligere åpnet deler av sin digitale skattekiste:
Data som tidligere lå fastlåst i internsystemer frigis i strukturerte formater, med lisens som tillater hvem som helst å gjenbruke dem. Datakildene blir små byggeklosser til nye innovative tjenester.
Siste skudd på stammen er det tekniske University of Southampton. Denne uken åpnet de dataslusene sine.
- Hvis vi kan gjøre dataene våre tilgjengelig på en strukturert måte med en lisens som muliggjør gjenbruk for hvem som helst, så kan andre bygge verktøy helt uten unødvendig byråkrati. Det er sunn fornuft, skriver universitetet.
Her tilbys datasett om alt fra lærestedets bygninger, studieprogrammer, forskningsresultater, økonomiske rapporter og tjenestetilbud – til oversikt over sykkelparkering, åpningstider, hvor brusautomater befinner seg og mye, mye mer.
Det britiske universitetet går i bresjen for det de omtaler som en åpen data-revolusjon, og lover å tilby flere datakilder i fremtiden.
Norske læresteder har ikke kommet så langt, selv om myndighetene har vedtatt at offentlige informasjon som hovedregel skal være tilgjengelig for alle.
- På generelt grunnlag vil jeg si at dette er veldig interessant, selv om jeg ikke har reflektert så mye over et frislipp av strukturerte data, sier instituttleder Morten Dæhlen ved Ifi, Universitetet i Oslo til digi.no.
Norske universiteter sitter på forskningsdata som i prinsippet tilbys alle, med unntak der innhold må begrenses på grunn av personvernhensyn. Men foreløpig finnes det få eksempler på at dataene er systematisert.
- Jeg kjenner ikke til miljøer i Norge som har gjort dette i stort omgang. Det er en jobb å systematisere dataene våre, men også vi er interessert i å gjøre dette tilgjengelig, sier instituttlederen.
Det ligger et enormt potensial for verdiskaping ved deling av offentlige data. Det har også fornyingsdepartementet (FAD) og IT-minister Rigmor Aasrud slått fast. For over ett år siden tok statsråden initiativ til en dataportal etter mønster fra USAs nettsted data.gov.
Nettstedet er i beta og har foreløpig et svært begrenset utvalg av datakilder. I desember startet FAD arbeidet med å utvikle en veileder for viderebruk av offentlige data. Dokumentet skal etter det digi.no erfarer ut på høring før påske.
I tillegg arbeider departementet med norsk lisens egnet til formålet, de utreder vediskapingspotensialet med frigjøring av offentlige data og har vedtatt fellesføringer i tildelingsbrev til etatene.
Fellesføringene innebærer en sterk oppfordring til offentlige virksomheter om at de må gjøre dataene sine tilgjengelig for publikum.
Les også:
- [15.01.2013] Frigjør mer åpne data
- [13.12.2011] Åpner for fri bruk av offentlige data
- [12.05.2011] Tvang frem data om døde
- [01.03.2011] Nektes kartdata, lager egen tjeneste
- [17.11.2010] Vil ha klageinstans for rådata
- [09.09.2010] Utbredt frykt for datafrislipp
- [22.04.2010] Verdensbanken frigir data
- [04.03.2010] Seattle slipper ut offentlige data
- [24.02.2010] Norge får egen «data.gov»
- [21.01.2010] England frigir offentlige data