JUSS OG SAMFUNN

- Derfor må Sverige utsette DLD

Sverigedemokraterna truer med å blokkere datalagring.

9. mars 2011 - 11:42

EUs frist for hvor lenge medlemslandene kunne utsette gjennomføringen av det omstridte datalagringsdirektivet (DLD) er passert allerede for to år siden.

Sverige er som ett av tre EU-land dømt for å ha brutt denne fristen. Trass trusler om skyhøye bøter kan det nå gå mot ytterligere forsinkelser.

Den svenske riksdagen avgjør saken torsdag i neste uke, men opposisjonen vil fremme mindretallsforslag om å utsette behandlingen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Sverigedemokraterna (SD) varsler nå at de støtter en slik utsettelse, selv om de i utgangspunktet er del av flertallsgrunnlaget som sier ja til datalagring. Fordi partiet er på vippen vil deres stemme avgjøre saken.

Bakgrunnen for snuoperasjonen går frem av et innlegg partiledelsen skrev i Expressen i forrige uke, der de truet med å støtte opposisjonsforslaget hvis ikke regjeringen kommer dem i møte på flere punkter.

Deres viktigste innvending er at personsensitive trafikkdata utelukkende må lagres på svensk jord.

At opplysninger om svenskenes kommunikasjon skal lagres i Sverige er grunnleggende for rettsikkerheten og kontrollen, heter det i kronikken.

- Ettersom spørsmålet er av stor beytdning og regjeringspartiene overhodet ikke har ønsket å diskutere våre synspunkter, ser vi nå ingen andre alternativer enn å stemme for en utsettelse, skriver Sverigedemokraterna.

Forhandlingene med regjeringspartiene ser så langt ikke ut til å ha båret frukter. Sveriges Radio meldte i går tirsdag at det meste nå tyder på at Sverige må utsette innføringen av DLD.

- Når riksdagen bestemmer seg i neste uke vil Sverigedemokraterna sannsynligvis stemme for en utsettelse, skriver statskanalen.

Også i Norge går det nå mot en avklaring i det betente spørsmålet om EUs datalagringsdirektiv skal implementeres i norsk lov.

Det går mot en thriller der stemmene til Høyre blir avgjørende. Mens alle andre partier har tatt stilling i saken, har Høyre ennå ikke bestemt seg. (Les også: Disse avgjør DLD)

Torsdag denne uken skal partiets stortingsgruppe ta stilling til spørsmålet, og ifølge VG Nett vil trolig flere av representantene da omsider flagge sitt standpunkt for første gang.

Selve behandlingen i Stortinget vil etter alt å dømme være ferdigbehandlet før påske.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.