JUSS OG SAMFUNN

Riksdagen utsatte DLD

Sverige lar direktivet ligge i minst ett år.

17. mars 2011 - 08:54

Et mindretall i Riksdagen lykkes onsdag med å blokkere innføringen av EUs datalagringsdirektiv (DLD) i svensk lov i ett år.

I henhold til reglene om såkalt minoritetsutsettelse holder det at en sjettedel av nasjonalforsamlingen stemmer for en utsettelse. Da blir innføringen lagt på is i minst 12 måneder.

Krever nasjonal lagring

Stemmene til Sverigedemokraterna ble som ventet utslagsgivende i saken.

Selv om partiet i utgangspunktet er del av flertallsgrunnlaget som er for datalagring, valgte partiet å støtte opposisjonen som er motstandere av direktivet.

Grunnen er at de har stilt som ufravikelig krav at lagringen må foregå på svensk jord, noe samlingsregjeringen ikke gikk med på.

Fire representanters overvekt

Sammen med Vänsterpartiet og Miljöpartiet klarte SD å tromme sammen 62 representanter. 281 stemte for innføring av datalagringsdirektivet.

I henhold til utsettelsesreglene kan en minoritet på minst 59 folkevalgte blokkere en lov til neste år, da saken igjen kan tas opp til votering.

Regjeringspartiene uttalte etter nederlaget at de frykter enorme bøter fra EU som følge av utsettelsen.

- Norge bør ta en tenkepause

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Venstre, Krf, Frp, SV og Senterpartiet mener alle at svenskenes utsettelse må føre til en utsettelse også i Norge.

- Det er mange grunner til at Norge ikke skal være blant de ivrigste til å innføre datalagringsdirektivet. Norge bør ta en tenkepause i saken, mener direktivmotstander Michael Tetzschner (H), ifølge NRK.

- Jeg forutsetter at vedtaket i den svenske Riksdagen gjør at Høyre besinner seg og legger an et annet tempo. Saken må utsettes inntil EUs evaluering av datalagringsdirektivet er klar, etter planen i april, sier SVs Hallgeir Langeland til NTB.

Det er likevel lite som tyder på at Stortingets mindretall blir hørt. Tetzchners partifelle Nikolai Astrup, også han en av de mest profilerte DLD-motstanderne i Høyre, mener at de som ønsker en utsettelse på bakgrunn av situasjonen i Sverige klamrer seg til et halmstrå.

- Hva Sverige gjør er ikke relevant for vår behandling av saken. Da er det et bedre argument å vente på EUs evaluering, men dette er jo allerede avvist av et flertall på Stortinget, sier Astrup til NTB.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.