JUSS OG SAMFUNN

Varsler rettssak mot DLD

Protestaksjon nekter å gi opp.

Leverte underskrifter på Stortinget: leder i Stopp Datalagringsdirektivet Anders Brenna (fra v.) og nestleder Knut Johannessen.
Leverte underskrifter på Stortinget: leder i Stopp Datalagringsdirektivet Anders Brenna (fra v.) og nestleder Knut Johannessen. Bilde: Marius Jørgenrud
28. mars 2011 - 14:06

STORTINGET (digi.no): - Jeg var forberedt på en skuffelse. Men skuffet er jeg.

Leder av protestbevegelsen Stopp Datalagringsdirektivet, Anders Brenna, møtte i dag opp på stortinget for å overrekke 19.000 underskrifter fra motstandere av lagringsdirektivet.

Skuffelsen skyldes ikke antallet underskrifter, men snarere at det samtidig ble kjent at Arbeiderpartiet og Høyre har blitt enige i den betente saken.

Det blir et kompromiss med lagring av trafikkdata i seks måneder, ifølge NRK.

Derimot var Brenna fornøyd med at alle partiene på Stortinget møtte opp for å ta imot signalene fra de som kjemper mot innføringen. Spesielt ga han honnør til meningsmotstandere i Høyre og Ap for å møte opp i Vandrehallen og vise protestaksjonen respekt.

StoppDLD fikk delt ut underskriftene sine til samtlige partier på Stortinget.
StoppDLD fikk delt ut underskriftene sine til samtlige partier på Stortinget.

- Kampen ikke over

- Vi kommer til å kjøre DLD videre i rettsapparatet. Er det noe jeg og alle andre som har undertegnet er klar over, så er det at vi oppfatter det som en krenkelse at staten skal lagre informasjon om alle vi prater med og hvor vi befinner oss, tordner Brenna.

- Vi kommer til å kjempe imot dette ved hver eneste korsvei. Det er ikke slik at datalagringsdirektivet blir innført i natt. Selv når avstemmingen er over, gjenstår mye. Hvis det skulle gå så langt at de faktisk lykkes med å få DLD innført, så startet den rettslige prosessen, fortsetter han.

- Dette er den første personvernsaken som virkelig har vagt et bredt engasjement. Det er positivt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
- Dette er den første personvernsaken som virkelig har vagt et bredt engasjement. Det er positivt, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Bilde: Marius Jørgenrud

Representanter fra de øvrige partiene på Stortinget møtte også opp og fikk hver sin perm med underskrifter. Den eneste partilederen som fant tid til å komme var imidlertid direktivmotstander Trine Skeid Grande i Venstre.

- Vi gir oss ikke med dette. Det jobbes beinhardt blant mine liberale venner i Europaparlamentet for å få stoppet dette i EU-systemet. Så gjenstår det å se om direktivet faktisk er mulig å gjennomføre ut fra norsk grunnlov. Så jeg tror nok ikke denne kampen er over, sier Skei Grande til digi.no.

Venstre-lederen sier direktivet bør prøves for norsk rett, og at hun håper aksjonsgruppen mot DLD klarer å reise penger til formålet.

- Vi kommer til å kjøre DLD videre i rettsapparatet, sier Anders Brenna (til v.) i StoppDLD. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
- Vi kommer til å kjøre DLD videre i rettsapparatet, sier Anders Brenna (til v.) i StoppDLD. Bilde: Marius Jørgenrud

Frykter privat overvåkning

I skrivende stund er detaljene i DLD-kompromisset mellom Høyre og Ap ennå ikke kjent. Anders Brenna sier han frykter særlig ett punkt.

- Nemlig at det ikke bare skal være politiet som skal ha tilgang til dataene, men også privat politi på nett. Jeg er veldig spent på om Høyre har fått fjernet dette punktet, men det tror jeg ikke de har gjort. Det betyr i så fall at private etterforskere vil få tilgang til trafikkloggene i en rettssak, riktignok via en domstolsbeslutning. For eksempel vil det bli mulig å hente ut data om mistenkte fildelere.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra