Tvillingbrødrene Cameron og Tyler Winklevoss led et endelig nederlag i retten i går. Ankeinstansen var deres siste mulighet for å tyne Mark Zuckerberg og Facebook for flere millioner dollar enn de 65 millioner de fikk i et forlik i 2008. Forliket ble gjort opp med 20 millioner dollar kontant og 45 millioner dollar i Facebook-aksjer.
– På ett punkt må søksmålene ta slutt. Vi står nå ved dette punktet, heter det i standpunktet til dommer Alex Kozinski.
Han oppfordret Winklevossene til å gi opp å tjene penger på rettssaker og heller prøve å konkurrere i markedet.
I forliket i 2008 godtok tvillingene – og deres høyt gasjerte advokater – at beregningen av hvor mange aksjer som måtte til for å utgjøre 45 millioner dollar, skulle bygge på at hele Facebook var verdt 15 milliarder dollar. Beløpet svarer til verdifastsettelsen som Microsoft la til grunn for sin investering i selskapet i februar 2008.
Grunnlaget for søksmålet deres mot Facebook er at Zuckerberg og den øvrige ledelsen anslo selskapets reelle verdi på det tidspunktet til 3,7 milliarder dollar. Hadde tvillingene vist det, ville de forlangt langt flere Facebook-aksjer.
45 millioner dollar er, som kjent, 0,3 prosent av et selskap verdt 15 milliarder dollar, og 1,2 prosent av et selskap verdt 3,7 milliarder dollar. Tatt i betraktning av at Facebook i dag – etter en investeringsrunde ledet av Goldman Sachs – er verdt 50 milliarder dollar, dreier det seg om ganske mange penger.
La oss regne på dette: 0,3 prosent av 50 milliarder dollar er 150 millioner dollar. 1,2 prosent av 50 milliarder dollar er 600 millioner dollar.
Man kan absolutt skjønne at Winklevossene – og deres advokater – angrer på forliket. Den potensielle gevinsten er jo svimlende 450 millioner dollar.
Dommeren peker derimot på at aksjene som Winklevossene gikk med på var verdt 45 millioner dollar i 2008, nå er verdt mer enn tre ganger så mye.
Tvillingene gir seg ikke. De har varslet et utspill for å prøve å tvinge ankeinstansen til å behandle saken på nytt.
Ære være dem som søker rettferdighet i verden.