The Guardian, Wall Street Journal og flere andre aviser har i påsken forfulgt en sak om at både iPhone og Android-baserte smartmobiler lagrer informasjon om hvilke basestasjoner, både i mobilnettet og i trådløse nettverk (WLAN), som mobilen har kommunisert med, i tillegg til geografiske koordinater og tidspunkter. Dataene lagres i en fil på mobilene og sendes jevnlig til henholdsvis Apple og Google.
I utgangspunktet skal ikke dataene kunne knyttes til enkeltpersoner, men i alle fall dataene fra Android skal være utstyrt med en unik identifikator.
Det er kjent at i alle fall Google benytter dataene til å lage et kart over aktive WLAN-soner og til å lage kart som viser hvordan for eksempel biltrafikken beveger seg på en gitt veistrekning i rushtiden.
Det er visse forskjeller på måten de to plattformene gjør dette. Android-brukere blir i og for seg varslet om ordningen når de første tar i bruk plassering basert på bruk av trådløse nettverk. Dette er det mulig å skru av fra innstillingene for plassering på mobilen.
De aktuelle databasefilen er kun tilgjengelig for brukere med rot-tilgang på mobilen, men den følger med over på pc-en dersom iPhone-brukere synkroniserer mobilen med iTunes.
Et verktøy for å lese iPhone-dataene finnes her, mens et lignende verktøy for Android finnes her.
Samy Samkar tilbyr dessuten denne tjenesten hvor man kan finne den geografiske posisjonen til WLAN-rutere ved å taste inn MAC-adressen til ruteren. Tjenesten benytter data som Google har hentet inn fra Android-enheter og fra selskapets Street View-biler. I digi.nos stikkprøver fungerte den svært godt.
All oppmerksomheten rundt denne sporingen av mobiler har fått en gruppe politikere i den amerikanske kongressen til å sende et brev til ikke bare Google og Apple, men også til Microsoft, Nokia, RIM og HP, hvor det blant annet spørres om hva slags posisjonsinformasjon som samles inn på mobilene og hva dette brukes til. Det spørres også om hvordan og hvor lenge dataene blir oppbevart, hva som gjøres for å beskytte dataene, samt om hvem som får tilgang til dem.
De aktuelle politikerne er alle medlemmer av House Energy and Commerce Committee, som blant annet fører tilsyn med personvern-relaterte spørsmål.
I brevet bes selskapene svare på spørsmålene innen den 9. mai. En kopi av brevet som er sendt til Apples-sjef Steve Jobs, finnes her. Men også brevene sendt til de øvrige selskapene skal ha tilsvarende innhold.