I forrige uke avslørte to forskere at Apple sporer bevegelsesmønsteret til mobilbrukerne sine, ved å lagre koordinater og tidspunkter i en fil på iPhone. Opplysningene blir lagret på telefonen over lang tid, og legges også på datamaskinen ved synkronisering eller backup via iTunes. I tillegg sendes dataene jevnt og trutt til selskapet.
At Apple lagrer slik informasjon bør ikke komme som en overraskelse. Praksisen ble kjent allerede i fjor sommer.
I likhet med både Google og Microsoft kartlegger de basestasjoner og trådløse nettverkssoner som brukerne benytter. Den enkle forklaringen på dette er at slik informasjon er verdifull. Det gjør det langt mer effektivt å beregne posisjonen til brukeren enn dersom bare GPS benyttes.
Den siste tiden har sporingen likevel vekket enorm oppmerksomhet, noe som kan tilskrives flere forhold. For det første har selskapene vært sparsomme med detaljer om hva de faktisk lagrer av opplysninger, hvor lenge dataene oppbevares, og hvilke konkrete formål sporingen har (utover å forberedre kvaliteten på tjenestene deres).
I tilfellet med Apple har lagringen vært overdreven. Den "hemmelige" filen forskerne fant kunne inneholde nærmere ett år med sporingsdata.
At dette gir grobunn for bekymringer knyttet til brukernes personvern er naturlig. Det er også forståelig at politikere i den amerikanske kongressen derfor har bedt om en nærmere redegjørelse fra et bredt utvalg av mobilprodusenter. Politikerne stilte som krav at selskapene måtte svare innen to uker.
I går rykket Apple ut med en lengre forklaring på det de omtaler som teknisk sett svært kompliserte spørsmål.
Skylder på feil i programvaren
Selskapet avviser at de overvåker mobilbrukerne. I stedet fremholder de at kartleggingen gjøres for å bygge opp og vedlikeholde en database over trådløssoner og mobilmaster.
Det forsikres at dataene lagres anonymt og oversendes til Apple i kryptert form. Filen på telefonen eller sikkerhetskopi på datamaskinen har ikke vært kryptert, men den skal den nå bli.
Apple innrømmer at åpenheten rundt praksisen burde vært bedre.
- Brukerne er forvirret, delvis fordi utviklerne av denne nye teknologien (inkludert Apple) ikke har bidratt med nok folkeopplysning om disse forholdene, heter det i meldingen.
Det kanskje viktigste bidraget fra forskernes avsløringer om Apples mobilsporing i påsken var at lagringen fortsetter selv hvis brukerne skrur av valget for «stedstjenester» på mobilen. Dette skyldes en feil i programvaren, hevder Apple.
- Dette er en feil, som vi snarest planlegger å fikse. Innen et par uker skal det foreligge en oppdatering til iOS som retter dette.
Lagret for mye
På samme måte innrømmer Apple at lagringen av opptil ett års koordinater på telefonen var en feil. Også dette skal nå rettes opp.
- Vi tror ikke iPhone trenger å lagre mer enn syv dager med slike data.
Et annet viktig spørsmål selskapet redegjør for er hvorvidt de formidler slike data til tredjepart.
- Vi tilbyr anonymiserte logger fra programkrasj fra brukere som har godtatt dette, for å hjelpe utviklere med å finne kodefeil. Vårt iAd-annonsesystem kan benytte stedsinformasjon som en faktor ved formidling av målrettet reklame. Slik informasjon blir ikke delt med tredjepart eller annonser uten at brukeren eksplisitt godkjenner det.
Les også:
- [14.07.2011] Apple betaler for skjult overvåkning
- [29.04.2011] TomTom solgte sporingsdata til politiet
- [26.04.2011] Krever svar om mobilsporing
- [23.06.2010] Apple overvåker iPhone-brukere