Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange langer ut mot verdens største sosiale nettverk.
Han hevder at alle opplysningene som nettstedets over 600 millioner registrerte brukere legger inn hjelper amerikansk etterretning spionere på landets egne innbyggere.
«Redselsfull spionmaskin»
I et intervju med Russia Today kaller han Facebook «den mest redselsfulle spionmaskinen som noensinne er oppfunnet».
- Her har vi tidenes mest omfattende database som omfatter folk, deres forhold, navn, adresser, hvor de befinner seg, kommunikasjonen menneskene imellom, familiene deres. Alt sammen ligger i USA og alt er tilgjengelig for amerikansk etterretning, sier han.
Assange, som ifølge en fersk måling nyter stor tillit verden over, med et stort unntak for USA, hevder at store amerikanske nettgiganter som Facebook, Google og Yahoo alle forer myndighetene med direkte tilgang til kundedata.
Det handler ikke om rettsoppnevnt utlevering av data. Systemene har innebygde grensesnitt laget for amerikansk etterretning, hevder han.
Australske Assange, som selv er anerkjent som en meget kompetent hacker, fremlegger i ingen bevis for påstandene sine.
- Det er ikke sånn at Facebook faktisk drives av amerikansk etterretning, men de er underlagt juridisk og politisk press. Det er også dyrt å utlevere data manuelt, så prosessen har blitt automatisert. Alle bør forstå at hver gang man legger til venner på Facebook så utfører man gratisarbeid for USAs etterretningsorganisasjoner ved å bygge denne databasen for dem.
Assange oppholder seg for tiden i Storbritannia og er krevd utlevert av Sverige i forbindelse med anklager om voldtekt av to kvinner.
I intervjuet med Russia Today forteller Assange om nye stevninger fra det han omtaler som en hemmelig amerikansk storjury, som forsøker å bygge en spionsak mot ham.
Wikileaksgründeren frykter at både han selv og andre medarbeidere fra varslernettstedet risikerer utlevering til USA.