JUSS OG SAMFUNN

Legger frem ny åndsverklov

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil hindre ulovlig fildeling.

Kulturminister Anniken Huitfeldt skal legge frem forslag til ny åndsverklov i løpet av mai.
Kulturminister Anniken Huitfeldt skal legge frem forslag til ny åndsverklov i løpet av mai. Bilde: Wenche Nybo/Kulturdepartementet
9. mai 2011 - 14:35

I løpet av mai måned legger Kulturdepartementet frem forslag til ny åndsverklov. Loven skal strammes inn for å bremse ulovlig fildeling, melder fagbladet Journalisten.

– Vi vil endre loven for å hindre ulovlig fildeling. Det er en forutsetning for lønnsomhet i digitale medier, sa kulturminister Anniken Huitfeldt fra talerstolen på lokalavisenes landsmøte i Oslo før helgen.

En referansegruppe oppnevnt av departementet har i over ett år arbeidet med innspill til den nye loven.

Underveis har blant annet 37 kulturorganisasjoner stilt krav om at de som bedriver ulovlig fildeling skal fratas internettlinjen sin, og foreslått lovendringer de mener er nødvendig.

Å straffe fildelere ved å stenge nettilgangen, slik det åpnes for i Frankrike og England, kommer ifølge Huitfeldt ikke på tale.

- Da straffer du lillesøster for brorens feil. Det er uaktuelt i Norge. Oppdraget er å styrke opphavsretten uten å svekke personvernet, sier statsråden til Journalisten.

Det kan gå mot blokkering av nettsider ala Pirate Bay og andre som åpenbart sprer innhold som bryter åndsverk, mener Gisle Hannemyr.
Det kan gå mot blokkering av nettsider ala Pirate Bay og andre som åpenbart sprer innhold som bryter åndsverk, mener Gisle Hannemyr.

Ipred i Norge?

Inntil lovforslaget faktisk foreligger er innholdet uklart, men det kulturministeren hinter om fremstår som implementeringen av den såkalte Ipred-loven i Sverige.

- I Sverige ble det gjort lovendringer som bidro til å styrke det digitale musikksalget, sier Huitfeldt.

Den omstridte svenske loven trådte i kraft i 2009, og åpner for at private aktører kan få utlevert navn på personer mistenkt for ulovlig fildeling, etter en domstolsbehandling. (Se: Sverige røyker ut torrent-pirater)

Universitetslektor Gisle Hannemyr fra Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo har sittet i referansegruppen oppnevnt av Kulturdepartementet for å bremse ulovlig fildeling. Gruppen har verken produsert noen innstilling eller skriftlig rapport.

- Jeg mener man allerede har en norsk rettspraksis som åpner for Ipred-lignende tiltak, sier Hannemyr til digi.no. Han viser til vedtaket fra Post- og teletilsynet om å fravike taushetsplikt for telekomtilbydere i saker som omhandler sivile tvister, samt pålegg i Høyesterett om å utlevere personopplysninger til en privat aktør (jmf. «Max Manus-saken»).

Hannemyr understreker han ikke vet hva departementet har hentet fra gruppens arbeid, og vet heller ingenting om innholdet i det bebudede lovforslaget.

- Dersom man i nytt lovforslag baserer seg på denne rettspraksisen, og at dette snarere blir regelen enn unntaket, så får vi en norsk Ipred-lov. Men hvis det er dette det hintes til, synes jeg uttalelsen om at dette ikke skal svekke personvernet er merkelig. For meg høres et fritak for teletilbydernes taushetsplikt absolutt ut som en svekkelse av personvernet, men jeg tar forbehold om at jeg ikke kjenner lovforslaget.

Tror på blokkade av nettsider

Hannemyr peker på at man i Danmark har valgt en annen modell. I stedet for å utlevere persondata til private etterforskere, kan nettsteder som distribuerer materiell som bryter opphavsretten bli blokkert.

Det er en innskrenking av ytringsfriheten, men et bedre alternativ. Å sperre tilgang til slike nettsteder vil være marginalt i forhold til ytringsfriheten, mener han.

- Synd at musikkbransjen ikke vant frem i rettssaken mot Telenor. Hadde de gjort det ville personsvernet stått sterkere, sier Hannemyr som gir plate- og filmbransjen rett i at ulovlig fildeling representerer et problem for dem, og at noe må gjøres.

Hva den reviderte åndsverkloven blir vet vi ennå ikke, men det hindrer ikke Hannemyr fra å spekulere i en mulig endring.

- Jeg ser for meg en løsning der de som får rettighetene sine krenket kan gå til retten og be om at alle norske teletilbydere blokkerer et nettsted (teknisk ved å legge adressen inn i det etablerte barnepornofilteret). Hvis Pirate Bay føler at rettighetene deres da blir tråkket på kan de møte opp og delta som part i retten, sier han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra