Under gårsdagens innledning av Google IO-konferansen, presenterte Googles Joe Britt en kommende teknologi som kalles for Android@Home. Dette er et Android-basert system som bygger på programmeringsgrensesnittet Open Accessory API, som også ble lansert i går.
Google er ikke akkurat først ute med å utvikle slike smarthussystemer, men selskapet går muligens en del lenger enn de øvrige med å integrere systemet med helt andre typer løsninger og tjenester.
Presentasjonen Britt ga, var mer en demonstrasjon av mulighetene enn en gjennomgang av hvordan teknologien egentlig fungerer. Man får likevel inntrykket av at det er lite annet enn fantasien som setter begrensninger for hva teknologien kan brukes til. Vel å merke etter at Google har fått med seg tilstrekkelig mange leverandører av det fysiske utstyret som må til.
Under presentasjonen nevnes selskapet Lighting Science, som sammen med Google har utviklet en LED-lyspære som kan kontrolleres med for eksempel en Android-applikasjon og trådløs teknologi, antagelig WLAN. LED-pærene skal kunne kommunisere både med hverandre og med en trådløst aksesspunkt.
I tillegg til WLAN, skal teknologien også støtte en annen, åpen, trådløs protokoll som Google utvikler. Men det ble ikke nevnt flere detaljer om denne.
De nye LED-pærene skal komme i salg i løpet av året.
Britt nevnte flere mulige bruksområder, blant annet at man knytter knytter soveromsbelysningen og stereoanlegget til en alarmapplikasjon for Android. Da kan man bli vekket av at musikken starter og at belysningen i rommet blir stadig sterkere.
Det foreslås også at spillutviklere kobler integrerer spillene med Android@Home, slik at opplevelsen utvides også til omgivelsene rundt spilleren. Vind, lukt og lys er blant effektene man kan tenke seg.
Britt nevner også muligheten for å kontrollere vanningsanlegget på jordet, noe som ifølge Britt kan sees på som en Farmville-applikasjon fra den virkelige verden.
(Presentasjonen av Android@Home starter etter 43 minutter)
Project Tungsten
Som en del av løsningen er et produkt som kalles Android@Home Hub, eller Project Tungsten. Dette er Android-baserte sentraler som blant annet kan kobles til høyttalere eller stereoanlegg. Ved hjelp av for eksempel et Android-basert nettbrett og den nye Google Music Beta-tjenesten skal man kunne dirigere musikken til én eller flere Tungsten-enheter, som typisk vil være plassert i ulike rom i boligen. Musikkavspillingen vil være synkronisert mellom enhetene og hver enhet laster selv ned musikken, uten å måtte involvere nettbrettet.
Et siste eksempel som nevnes er en enhet med NFC-leser (Near Field Communications). Også denne er knyttet til stereoanlegget på den ene siden og Google Music på den andre siden. Da kan man ta en cd-plate med cover som har en integrert NFC-brikke og holde i nærheten av leseren, og platen vil umiddelbart bli lagt til i brukerens samling i Google Music. Avspillingen av platen kan for eksempel startes ved at man beveger cd-platen inntil leseren en gang til.
I hvilken form eller med hvilke partnere Google planlegger å tilby Android@Home, er ukjent, men Britt lover flere detaljer om teknologien i de kommende månedene.
Les også:
- [24.06.2014] Nest åpner for eksterne utviklere
- [27.05.2014] – Apple satser stort på smarthus
- [16.07.2013] Microsoft utvider HomeOS
- [30.04.2012] Microsoft utvikler smarthus-løsning
- [07.02.2012] – Google utstyrer briller med datamaskin
- [14.11.2011] Nå kommer Google Music
- [11.05.2011] Google med ny Android-versjon
- [11.05.2011] Musikktjeneste og filmleie fra Google
- [11.05.2011] Forplikter seg til å utgi Android-oppdateringer