Meterologisk institutt og NRK ble moderne norske datapionerer da de i 2007 gikk sammen om å etablere værtjenesten Yr.no.
Ved å tilby datagrunnlaget fritt og i strukturert form gikk startskuddet for en delingskultur, som siden har inspirert mange.
Hvem som helst kan skape nye nett- og mobiltjenester basert på deres åpne data, og remikse dem mot andre datakilder.
Helt bevisst har Yr.no-tjenesten valgt å ikke kreve registrering eller bruk av nøkler for å koble seg mot programmeringsgrensesnittene de tilbyr.
- Blir «bombet»
Men nå står tjenesten i fare. Serverparken og deres frie data blir «bombet i stykker», skriver NRKbeta.
Tjenesten har opplevd en kraftig vekst i pågangen. Det siste året har de i snitt servert 10 millioner XML-filer hver dag, oppgis det. I tillegg kommer en nesten like stor belastning mot nettsidene, samt bruk av RSS og JSON-ressurser.
Det fortelles at de foreløpig har håndtert trafikkveksten ved å øke maskinparken, men at de nå nærmer seg et punkt hvor noe må gjøres.
Blind pågang
Etter nærmere undersøkelser har NRK dessuten lært at store mengder data lastes ned uten å brukes. De peker særlig på to syndere:
Android-applikasjoner som laster ned værdata i bakgrunnen, og som stadig henter nye varsler automatisk når brukeren flytter på seg. Ifølge NRKbeta fører dette til rundt 50 datakall per mobil daglig, selv om mobileieren neppe kikker på mange av dem.
I tillegg kommer testapplikasjoner eller prosjekter under utvikling som «bomber» dem med forespørsler, tilsynelatende uten at værdataene tilbys et publikum. Enkelte tjenester henter varsler om 10.000 steder samtidig og på faste klokkeslett.
- Når store mengder data lastes ned helt formålsløst, kan hovedtjenesten og API-et blir overbelastet slik at vi ikke klarer å levere værvarsel til noen, skriver NRKbeta.
Vurderer kvote
Nå ber de om innspill til hvordan floken kan løses best mulig, og helst uten å innføre unødvendige byråkratiske hindringer.
Blant tiltakene de vurderer er å innføre registrering og unike nøkler per bruker, slik en rekke åpne API-er gjør det. De vurderer også datakvoter for å unngå misbruk.
- På sikt ser vi for oss at vi kanskje kan innføre automatisk sperring dersom en nøkkel lastar ned mer data enn en definert kvote for hvert 5. minutt, skriver Erik Bolstad som er redaksjonssjef for nye medier i NRK.
Les også:
- [07.07.2014] Yr.no er verdens femte største værnettsted
- [05.06.2012] – Få ut datasettene
- [19.09.2007] I dag kommer været på nett
- [13.08.2007] 200.000 unike brukere på ny værside
- [24.07.2007] Ny værside sprenger servere
- [20.07.2007] Ny værtjeneste på Internett