Siden 24. mai har en arbeidsgruppe under Verdens helseorganisasjon (WHO) vært samlet hos IARC (International Agency for Research on Cancer) i Lyon i Frankrike for å vurdere risikoen for kreft hos dem som utsetter seg for elektromagnetiske felt i frekvenser brukt til radio. I praksis betyr dette kreftrisiko knyttet til bruk av mobiltelefoner.
Gruppen består av 31 forskere fra 14 land. De har gått gjennom tilgjengelig forskning rundt mobilbruk og kreft. I går kveld publiserte de sin konklusjon. De konstaterer at når det gjelder glioma eller akustisk nevrinoma, tyder troverdig forskning på at det kan være en sammenheng mellom svulst og mobilbruk, men at sammenhengen ikke er bevist. For andre typer kreft er det ikke tilstrekkelig materiale til å trekke noen form for konklusjon.
Reglene for denne typen arbeidsgrupper under WHO/IARC tilsier at de må velge én av fem mulige karakteristikker for sammenhengen mellom en krefttype og en mulig utløsende årsak. Hittil har sammenhengen mellom glioma og mobilbruk hatt «karakteren» 3, det vil si at den mulige årsaken ikke kan knyttes til kreft. De andre karakterene for mulige kreftårsaker er:
- 1: Klar sammenheng
- 2A: Sannsynlig sammenheng
- 2B: Mulig sammenheng
- 4: Sannsynligvis ingen sammenheng
Arbeidsgruppen har nå endret vurderingen av mobilbruk og glioma fra 3 til 2B: Kreftrisikoen vurderes altså ikke lenger som «uten påvist sammenheng», men som «mulig sammenheng».
Dette betraktes som en vesentlig endring, samtidig som det understrekes at det ennå er et stykke igjen til både «klar sammenheng» og «mulig sammenheng», og at videre forskning fortsatt godt kan tenkes å ende med karakter 4, «sannsynligvis ingen sammenheng». Det forskerne formidler, er altså at det kan være en sammenheng, men at man ikke kan si dette for sikkert.
Dette svarer til en konklusjon etter en annen gjennomgang av kreftforskning, som digi.no oppsummerte i oktober 2009 i artikkelen Ja, man KAN få kreft av å prate i mobil.
Konklusjonene til arbeidsgruppen under WHO/IARC baserer seg også på forskning publisert etter den tid, også med materiale fra WHOs store undersøkelse «Interphone».
WHO og IARC lover at en rapport fra arbeidsgruppen vil publiseres i tidsskriftet The Lancet Oncology datert 1. juli. Om noen dager vil den dessuten være tilgjengelig fra IARCs nettsted.
Reklassifiseringen av risikoen for glioma som følge av mobilbruk understreker betydningen av å følge rådene til Statens strålevern: Bruk håndfri, og begrens bruken spesielt der dekningen er dårlig, siden det er da mobiltelefonen stråler mest under samtaler.