BEDRIFTSTEKNOLOGI

– MeeGo var Nokias samlede håp

Men ledelsen innså til slutt at «keiseren var uten klær».

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
8. juni 2011 - 11:24

Nokias beslutning om å velge Microsofts Windows Phone som selskapets viktigste plattform for smartmobiler, har blitt slaktet, hyllet og analysert opp og ned siden nyheten ble kjent i februar i år.

I et langt intervju med BusinessWeek forteller Nokia-sjef Steven Elop og andre i Nokia-ledelsen om noe av bakgrunnen for beslutningen.

Den opprinnelige planen til Nokia var nemlig at det åpen kildekodebaserte MeeGo-systemet, som selskapet har utviklet i samarbeid med Intel, skulle ha den rollen Windows Phone nå har fått.

Rett etter nyttår skulle Elop for første gang intervjue Kai Oistämö, Nokias sjefutvikler, om MeeGo. På forhånd hadde Elop tegnet opp det han viste om MeeGo på en tavle. Dette inkluderte de ulike produktene som ble utviklet, forventet dato for introduksjon og det eksisterende nivået for feil i hvert av produktene.

Nokia-sjef Stephen Elop. <i>Bilde: Nokia</i>
Nokia-sjef Stephen Elop. Bilde: Nokia

Elop konkluderte med at dersom Nokia fortsatt utviklingen med samme takt, ville selskapet bare kunne lansere tre MeeGo-baserte produkter innen 2014.

– Det var virkelig et «oh shit»-øyeblikk, og virkelig, virkelig smertefullt å innse hvor vi stod, sier Oistämö til BusinessWeek.

– MeeGo hadde vært det kollektive håpet til selskapet, og så konkluderte vi med at keiseren ikke hadde noen klær. Det var ikke hyggelig, sier Oistämö.

Resultatet av dette var at Nokia måtte ut for å finne et alternativ. I praksis fantes det bare to, Googles Android og Microsofts Windows Phone.

Google ga på ingen måte ved dørene og skal ikke ha gitt Nokia noen form for særvilkår, til tross for det finske selskapets posisjon i markedet. Elop skal tidligere ha sagt at selskapet opptrådte som om det allerede hadde vunnet.

I forhandlingene med Microsoft gikk det bedre. Den 10. januar skal Oistämö og noe få kollegaer ha krevd retten til å innovere fritt, uten alle de samme, strenge reglene som de øvrige mobilleverandørene er bundet til. Dessuten krevde Oistämö at Microsoft skulle bruke Nokia-teknolgoi som kartdatabasen til Nokia-eide Navteq som en del av Windows Phone-plattoformen. Han skal også ha bedt om en stor utbetaling.

Bakgrunnen for kravene var troen på at Microsoft ikke hadde råd til at verdens største mobilprodusent gikk over til Android-leiren.

I intervjuet avviser Elop på nytt at han har fungert som en muldvarp for Microsoft i Nokia. Elop var ansatt i det amerikanske selskapet før han fikk sjefjobben i Nokia.

Han avviser også ryktene om at Microsoft vil kjøpe mobilavdelingen til Nokia. Han begrunner dette blant annet med at 80 prosent av mobilene som Nokia selger, ikke er smartmobiler, og at slike produkter ikke er en del av Microsofts strategier.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.