VisionMobile kom i går med en ny rapport om en undersøkelse blant utviklere av mobilapplikasjoner. Rapporten er laget med økonomisk støtte fra BlueVia, det globale utviklerprogrammet til den spanske mobiloperatøren Telefónica.
I undersøkelsen har mer enn 900 utviklere fra 75 ulike land deltatt. Samtlige lager applikasjoner til enten Android, iOS, Windows Phone, Symbian, Java ME, MeeGo, mobiltilpasset web eller Qt. Men i gjennomsnitt lager hver utvikler applikasjoner til 3,2 plattformer. Hver av plattformene er representert med minst 50 utviklere som bruker mesteparten av tiden sin på den plattformen. 40,9 prosent av de intervjuede utviklerne er fra Europa.
Plattformspesifikke mobilapplikasjoner har vært veldig i vinden de siste årene, og ingenting tyder på at dette er i ferd med å snu. Samtidig viser undersøkelsen at web som plattform for mobilapplikasjoner, er den plattformen som vokser raskest siden en tilsvarende undersøkelse ble gjort i fjor. Andelen av mobilutviklere som benytter weben som plattform, har vokst fra 40 til 56 prosent på et år.
VisionMobile mener det er fire hovedårsaken til denne utviklingen.
Det ene er at weben er førstevalget for å tilby kryssplattform-løsninger, men plattformen fungerer også for brukere av mange eldre mobiler. Samtidige er det mange opprinnelige webutviklere som også ønsker å utvikle med mobile enheter. Webutviklerne er i utgangpunktet vant å håndtere et fragmentert klientmarked og er derfor godt skodd for å håndtere det mangfoldige mobilmarkedet.
Mange selskaper i vertikale bransjer, fra produktprodusenter til banker, bruker den mobile weben som en billig plattform for å nå ut til mange typer enheter globalt. Dessuten er det mange IT-avdelinger som bruker den mobile weben som standardplattform for å gjøre bedriftens intranett tilgjengelig for mobiler,
Det finnes dessuten en rekke utviklingsverktøy som gjør det mulig å for webutviklere å lage applikasjoner i blant annet HTML og JavaScript som gjøres om til systemspesifikke applikasjoner. Appcelerator, PhoneGap, RhoMobile, Sencha og The M Project er eksemplene som nevnes.
I tillegg til dette, er det mange systemspesifikke applikasjoner som i praksis bare er et skall som kapsler inn webinnhold. Også dette gjør det relativt enkelt å støtte mange plattformer.
Android
Mobilplattformen som benyttes av fleste utviklere er Android. Andelen har økt fra 59 prosent i fjor til 67 prosent i år. Andelen som utvikler for iOS er i år på 59 prosent, opp ni prosentpoeng fra i fjor.
For de øvrige plattformene, bortsett fra BlackBerry og Flash, er andelen fallende. Dette inkluderer også Windows Mobile/Windows Phone.
VisionMobile mener det det er flere årsaker til at Android er den mest populære plattformen blant utviklere, ikke bare fordi Android nå har blitt markedsledende.
Selskapet skriver at Android plattformen som det er enklest for utviklere å eksperimentere med. Dette skyldes færre restriksjoner på bruken av programmeringsgrensesnitt som gir dyp tilgang til blant annet hjemmeskjermen, multimediekodeker, SMS-funksjonalitet, telefoni og funksjonalitet for strømming av data, sammenlignet med iOS.
Det at utviklere ikke trenger å forholde seg til Apples godkjennelsespolicy for applikasjoner, gjør det enklere for utviklerne å komme med hyppige oppdateringer til applikasjonene. VisionMobile beskriver kvalitetskontrollen til Apple som notorisk uforutsigbar.
I tillegg nevnes den muligheten utviklere har til å invitere brukere til betatesting, allerede før applikasjonen lastes opp i en markedsplass, som noe utviklerne setter pris på.
Framtiden
Utviklerne har også blitt spurt om hvilken plattformer de planlegger å bruke i framtiden. Også her går Android seirende ut, men både andelen og forspranget er betydelig mindre enn når man sammenligner hvilke plattformer utviklerne benytter nå.
Interessant er det også å se at svært mange, hele 32 prosent, planlegger å ta i bruk Windows Phone, noe som er fem prosentpoeng flere enn andelen som vil utvikle for iOS. Også Chrome OS vekker interesse. 28 prosent av utviklerne planlegger å lage applikasjoner for den plattformen, noe som i praksis vil si webapplikasjoner.
VisionMobile mener det også er oppsiktsvekkende mange av utviklerne som fortsatt har tro på MeeGo og Qt, til tross for at signalene fra Nokia om disse plattformenes framtid, til nå har vært ganske uklare. Blant de intervjuede utviklerne er flere som vil lage applikasjoner til hver av disse plattformene enn det er utviklere som vil lage applikasjoner til BlackBerry.
Plattformene som ser ut til å miste flest utviklere, er Symbian og Java ME. Henholdsvis 39 og 35 prosent av utviklerne som til nå har utviklet for disse plattformene, har oppgitt at de planlegger å forlate dem.
Rapporten tar også for seg en rekke andre områder, for eksempel hvilke muligheter det er for utviklere til å tjene penger på hver av de ulike plattformene, teknikker for planlegging og testing og valg av promoteringsteknikker.
Hele rapporten er tilgjengelig på denne siden.