BEDRIFTSTEKNOLOGI

EDBs økonomisystem gir mareritt

Kommuner fortviler over feilslått prosjekt, som alle taper på.

21. juni 2011 - 09:51

EDBs egenutviklede økonomisystem ERV er en gigantisk tapsbombe, og et prosjekt som stadig volder dem store utgifter og kritikk fra kommune-Norge.

Flere av de 40 kommunene på kundelisten vurderer nå å vrake løsningen, etter alvorlige problemer blant annet med lønnsutbetaling og innrapporteringer.

I de fire kommunene Sauda, Suldal, Hjelmeland og Strand er tålmodigheten tynnslitt. To og et halvt år etter at de tok programvaren i bruk er den fortsatt ikke ferdigstilt.

Fikk for mye lønn

Ifølge Haugesunds Avis raser Fagforbundet over at feil i løsningens lønnsmodul har ført til at ansatte har fått for mye lønn utbetalt.

- Dette er et mareritt. De ansatte vet ikke om lønnen er rett, om sykepengeutbetalingen og feriepengeutbetalingen er rett og om pensjonsopplysningene deres blir riktig innrapportert. I tillegg er det nesten umulig å forstå lønnsslippene, sier hovedtillitsvalgt Wenche-Lill Frette til avisen.

Kommunesjefen i Sauda forteller at de ennå ikke har oversikt over hvor mye penger de har tapt på feilutbetalingene, og erkjenner at kommunen selv må plukke opp regningen for dette.

Hva gikk galt med utviklingen av ERP-løsningen til et av Norges største IT-selskap?

- Dette har en forhistorie. Når det gjelder kommunemarkedet har EDB og Ergogroup hatt hver sin løsning. EDB startet utviklingen på sitt i 2007. I fjor høst varslet vi at den løsningen har kostet oss mye penger, åpner EDB Ergogroups kommunikasjonsdirektør Geir Remman til digi.no.

Remman ønsker ikke å imøtegå kritikken mot produktet eller kommentere enkeltkunder, men gir i stedet en generell kommentar.

- Vi startet utviklingen i 2007. Underveis ble det ønsket utvidet funksjonalitet fra kundene, og kompleksiteten i løsningen økte kraftig.

ERV er basert på tjenesteorientert arkitektur og har en del SAP-komponenter i bunn, men det er også gjort mye tilpasninger.

- Utfordringene våre har ingenting med SAP å gjøre, sier Remman.

EDB har besluttet at de ikke skal utvikle ny funksjonalitet, og heller ikke selge løsningen til flere kunder før de får kontroll på det de har lovet å levere.

Dette prosjektet har kostet mer enn det smaker. Enorme tap

På dagen da EDB i fjor høst fusjonerte med Ergogroup forsvant plutselig verdier for 176 millioner kroner fra regnskapet. Den merkelige nedskrivningen gjenspeilet alvorlige problemer med nevnte økonomisystem, EDB Ressurs- og Virksomhetsstyring.

- Dette prosjektet har kostet mer enn det smaker. Det er kjent at vi har tapt penger. Vi har brukt i størrelsesorden 300 millioner kroner på ERV. Feilene og kostnadene har EDB i stor grad selv tatt, sier Geir Remman til digi.no.

Han sier de nå er opptatt av å få til en best mulig løsning for Ryfylke-kommunene, og at de er i en dialog for å løse utfordringene. Han trekker også frem eksempler på kommuner der ERV skal ha vært innført uten problemer.

- ERV er blant annet levert til Bergen kommune på lønnssiden, og den løsningen fungerer bra.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Er det andre kunder som opplever innføringsproblemer med ERV?

- Det er litt ulike erfaringer, jeg har ikke noe eksakt status på det. Vi har jobbet med å rydde opp i denne leveransen en stund, men jeg kan ikke utelukke at også andre kommuner er misfornøyd. En ting er selve løsningen, en annen er implementeringen av den. Enkelte har egen skreddersøm på toppen igjen.

Uviss fremtid

Etter fusjonen sitter EDB Ergogroup igjen med to ulike ERP-systemer som begge er myntet på det samme markedet; tapsbomben ERV der all videreutvikling er lagt på is på ubestemt tid, og en omfattende løsning fra Ergo som er basert på Agresso.

- Det er et betydelig antall kunder på Agresso-løsningen. Det er godt mulig å levere to forskjellige løsninger til det samme markedet, men den beslutningen er satt på «hold», sier Remman.

Ifølge kommunikasjonsdirektøren vil beslutningen om videreutvikling og nysalg av ERV tidligst bli tatt i slutten av året, eller begynnelsen av 2012.

- Hvordan vurderer dere fremtiden til denne programvaren, ligger det i kortene at dere kan komme til å droppe ERV?

- Vi har kommentert at denne løsningen blir veldig bra når den blir ferdig. Det blir en veldig avansert løsning for det norske kommunemarkedet. Utfordringen nå blir å finne økonomi i dette. Vi holder alle muligheter åpne.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.