Å formidle lenker til innhold på nettet som bryter opphavsretten er forbudt i en rekke land, også i Norge.
Særlig i USA har praksisen blitt slått hardt ned på. Det siste året har myndighetene tatt arrest i en rekke nettsteder som angivelig har brutt loven, uavhengig av om innholdet er lagret lokalt, eller gjennom pekere til andre.
Nettjenesten TVShack.net led nylig samme skjebne, mistenkt for piratvirksomhet ved å lenke til andre nettressurser med streaming av film og tv-serier.
Det spesielle i denne saken er at nettstedet ble drevet fra England, men er tatt ned av amerikanske toll- og innvandringsmyndighetene (US Immigration and Customs). Eieren risikerer dessuten å bli straffet i USA for forholdet.
Kan få fem års fengsel
For tre uker siden ble Richard O'Dwyer (23) arrestert i saken. Den britiske webdesigneren og informatikkstudenten ved Sheffield Hallam University risikerer nå utlevering, ifølge ZDNet.
O'Dwyer er anklaget for å være nettstedets administrator. USA har en spesiell og høyst omdiskutert utleveringsavtale med Storbritannia.
Studenten er i England løslatt mot kausjon inntil en høring starter i september. Blir han utlevert risikerer han inntil fem år bak murene i amerikansk fengsel.
Forsvarsadvokaten i saken, som også representerer den såkalte Pentagon-hackeren Gary McKinnon (en annen brite som i snart ti år har kjempet mot utlevering til USA), sier ifølge avisa The Star at utleveringsbegjæringen bryter klientens menneskerettigheter.
- Serveren var ikke basert i USA, og O'Dwyer hadde heller ikke opphavsrettbeskyttet material på nettstedet sitt. Alt han gjorde var å tilby lenker. Vår påstand er at korrekt sted for å avholde denne rettssaken er her i Storbritannia, hvor han har befunnet seg hele tiden, sier advokaten.
Vil stoppe utleveringsavtalen
På samme tid kommer meldingen om at en komite i det britiske parlamentet oppfordrer til reforhandling av den omstridte utleveringsavtalen landet har med USA. Håpet er å hindre denne og tilsvarende saker, som den mot Gary McKinnon.
- Det er særlig nødvendig å sørge for at briter ikke blir sendt over Atlanteren til rettssaker som følge av påståtte straffbare forhold, som er begått utelukkende eller hovedsaklig i Storbritannia, uten at de blir møtt med noen form for bevis, konkluderer komiteen for menneskerettigheter, som består av parlamentsrepresentanter fra de tre største partiene. Dette ifølge The Guardian.
Les også:
- [28.11.2012] «Lenkepirat» slipper utlevering
- [14.03.2011] Arrestert for lenker
- [29.11.2010] USA stenger piratsider
- [30.11.2009] Aspergers ikke grunn nok til å nekte utlevering
- [27.10.2009] Stanser utlevering av «Pentagon-hacker»
- [15.10.2009] «Pentagon-hacker» nær ved å gi opp
- [15.07.2009] Ny sjanse for britisk Pentagon-hacker
- [28.08.2008] Det bærer rett vest for «Pentagon-hackeren»
- [31.07.2008] Lordene vil utlevere «Pentagon-hacker»
- [16.06.2008] «Pentagon-hacker» risikerer 70 år
- [08.06.2005] Krever Pentagon-hacker utlevert
- [27.01.2005] Høyesterett sier ja til MP3-dom