Et stort flertall i underhuset i den nederlandske nasjonalforsamlingen, Tweede Kamer, har vedtatt å nedfelle prinsippet om nettnøytralitet i lovs form. Det er ventet at overhuset vil følge opp med samme vedtak.
Den umiddelbare følgen av vedtaket vil bli at landes mobiloperatører, i første rekke KPN, Vodafone og T-Mobile, ikke lenger får anledning til å sperre eller ta seg ekstra betalt for internettjenester som Skype og Youtube.
All trafikk på nettet skal behandles likt, også i mobilnettet. Operatører skal ikke kunne prioritere internettrafikk etter innhold.
Organisasjoner på forbrukersiden er fornøyd med vedtaket, melder New York Times.
En talsperson for ETNO, den europeiske foreningen av teleoperatører, er derimot betenkt. Han frykter at begrensningen på operatørenes forretningsmodell kan gjøre det ulønnsomt å investere mer i mobilt bredbånd.
Når de ikke lenger kan sperre eller ta seg betalt for å formidle bestemte typer trafikk, vil operatørene ventelig differensiere på tjenestenivå og nedlastingshastighet.
Siden de ikke kan bestemme at en Youtube-bruker må betale mer enn andre, må de legge opp ordninger der tunge brukere i sin alminnelighet betaler mer. Differensiering på grunnlag av for eksempel datamengde per måned er et kjent tiltak, et annet er differensiering på grunnlag av forventet ytelse, etter mønster fra fast bredbånd.
En talsperson for mobiloperatøren KPN antydet at mobilt bredbånd generelt sett kunne bli dyrere på grunn av pålagt nettnøytralitet.
Nederland er det første EU-landet til å lovfeste nettnøytralitet. Det eneste andre landet i verden som har gått til dette skrittet, er Chile.
I USA har teletilsynet FCC foreslått kjøreregler i tråd med prinsippet om nettnøytralitet, men motarbeides av landets operatører og av store innholdsleverandører.
Les også:
- [28.03.2012] Teleselskaper vil blokkere Skype
- [20.06.2011] Nederland lovfester nettnøytralitet