JUSS OG SAMFUNN

- Hevnaksjon fra Google

Nettaviser saksøkte søkemotoren for ulovlig lenking. Fikk mer enn de ba om.

18. juli 2011 - 08:57

For fem år siden saksøkte et knippe belgiske nettaviser Google, for det de mente var ulovlig indeksering.

Påstanden var at søkegiganten ikke har rett til å lenke til artiklene deres i nyhetstjenesten Google News, uten tillatelse og betaling.

Saken ble vunnet i flere rettsavgjørelser, senest i mai i en belgisk ankeinstans. Men seieren kom med en bismak.

Borte vekk

Før helgen valgte nemlig Google å slette nettavisene fra søkeindeksen, ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP).

De aktuelle publikasjonene, forent under medieparaplyen Copiepress, er dermed ikke bare tatt vekk fra Google News. De er også fjernet fra verdens største søkemotor.

En av de berørte publikasjonene, La Capitale, oppfatter at dette er en hevnaksjon. I en artikkel fredag hevder den franskspråklige avisen at Google har begynt å «boikotte dem».

Google har en annen forklaring. Ifølge talsmann William Echikson er Copiepress-publikasjonene fjernet fordi rettsavgjørelsen gjelder nettsøk like mye som Google News, ifølge AP.

Ifølge Echikson risikerte Google bøter på 25.000 euro per brudd på opphavsretten, dersom de tillot nettavisenes innhold å opptre i søkemotoren.

- Vi beklager denne avgjørelsen, men vil med glede ta tilbake Copiepress hvis de ber om å få være med i søkeindeksen og samtidig frafalle potensielle bøter, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået.

La Libre, en av de andre berørte nettavisene skrev fredag at man må skille mellom søkemotoren og Googles nyhetstjeneste.

- Redaktørene er ikke motstandere av å bli inkludert i søkemotoren. Derimot nekter de å la innholdet sitt bli inkludert i Google News, heter det i saken.

Allerede i 2007 skrev Google om saken mot Copiepress at de har «en krystallklar politikk om å respektere innholdsprodusentenes ønsker».

- Alt en nettaviser behøver å gjøre for å unngå inkludering i Google News er å spørre, så vil vi fjerne innholdet fra indeksen våre. Det er ikke nødvendig å gå til retten, med de ekstra kostnadene det medfører.

Også i Norge har innholdsprodusenter gått til sak mot indekseringstjenester, med krav om betaling for å lenke til dem. Nyhetsovervåkningstjenesten Magenta (nå kalt Meltwater) i 2009 dømt til å betale Mediebedriftenes Klareringstjeneste 4,4 millioner kroner for å ha krenket nettavisers opphavsrett.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.