I lys av fredagens terrorhandlinger i Norge kan man bli ledet til å tro at stortingsvedtaket om å vedta EU-direktiv 2006/24/EF var klokt. Det var jo nettopp terrorisme dette direktivet opprinnelig var ment å stoppe.
Direktivet virker ikke
I april i år bestemte et knapt flertall av våre folkevalgte å pålegge IT- og telebransjen en inngående masseovervåkning av befolkningen. Tele- og trafikkdata skal lagres i seks måneder. Vi skal alle overvåkes, selv om overvåkningen ikke på noe vis kunne stoppet attentat- og bombemannen. Det er ikke til å tro.
Jeg tror på PST-sjef Janne Kristiansen når hun sier at selv ikke Stasi-Tyskland kunne fanget opp hans grusomme planer. Politiets sikkerhetstjeneste var blant de fremste tilhengerne av DLD i høringsrunden. Det lederen nå sier er etter mitt syn den hittil klareste erkjennelsen av at direktivet ikke virker.
Sporbar
Kanskje er det ikke totalovervåkning av hver enkelt innbygger som hjelper. Massemorderen har etter alt å dømme har vært alene. Men selv om han har vært aldri så forsiktig, har også han lagt igjen spor etter seg.
Han har kjøpt våpen og bombe-ingredienser, deltatt i kontroversielle og muslimfiendtlige debattfora, vært medlem i pistolklubb og bestilt 6 tonn kunstgjødsel. Alt sammen helt lovlig og med fullt navn.
Burde det ikke være mulig å koble noen av disse handlingene sammen? Svaret gir seg selv.
PST innrømmet for eksempel at massemorderen havnet på en liste over rundt 60 nordmenn som hadde bestilt kjemikalier fra den polske nettbutikken Keten. Opplysningene som stammet fra Toll- og avgiftsdirektoratet, ble tolket som overskuddsinformasjon og lagt i skuffen.
Tålte ikke dagens lys
Den samme leverandøren ble flittig diskutert på debattsidene til norske Freak.no. Denne uken stengte de plutselig sin underseksjon "pyroforum". Tør man gjette hvorfor? Noen raske blikk i Googles cache avslører at bombepraten her gikk livlig for seg, også faktiske brukererfaringer med bestillinger fra Keten.
Vi vet ikke om det er samme mann, men jeg grøsser når jeg leser innlegg av personen som der gikk under kallenavnet "Pyro Anders"*. Skal man være etterpåklok, og det skal man jo, så likner dette forumet først og fremst en plass for barnslige pyro-entusiaster, men også et arnested for vordende terrorister.
Det kan, og bør etter mitt syn, bli enklere å oppdage den type virksomhet som gjorde det mulig å gjennomføre det grusomme terrorangrepet i Norge 22. juli. Det kan gjøres uten masseovervåkning.
PSTs viktigste jobb er å oppdage faresignaler i samfunnet og overvåke mistenkelige personer eller grupper. De hadde ikke hjemmel til å mistenke terroristen bare på bakgrunn av innkjøpet han gjorde i Polen. Det mer åpne, mer demokratiske samfunnet som statsminister Jens Stoltenberg tar til orde for, ønsker ikke kontroll av en regning på kjemikalier for 121 kroner.
Mangler verktøy
Men burde ikke sikkerhetstjenesten ha IT-verktøyene som kan koble slike opplysninger sammen i et større bilde? Hvis du kjøper ingredienser som kan brukes i kjente bombeoppskrifter (som nettet dessverre er fullt av), diskuterer åpent på kontroversielle pyrotekniske debattfora og til alt overmål bestiller tonnevis med kunstgjødsel, ja da bør varsellampene begynne å blinke. Da må du tåle å bli gjenstand for nærmere undersøkelse og kontroll.
Men da må PST få verktøyene og mulighetene til å gjøre jobben sin. Hvis de ikke allerede overvåket nevnte debattforum er det en skandale. Det er en enda større skandale hvis de ikke makter å sammenstille opplysningene fra flere kilder.
* Oppdatert: digi.no har fått bekreftet at personen bak "PyroAnders" ikke er identisk med Anders Behring Breivik, som er siktet for terrorhandlingene 22. juli 2011.
Les også:
- [13.08.2012] 22. juli-kommisjonen slakter IKT-situasjonen
- [13.08.2012] - Terrorangrepet 22. juli kunne vært avverget
- [29.07.2011] Terroren retter nytt søkelys mot internett