Uavhengig av hverandre har journalister fra BBC og Wall Street Journal avdekket en nettovervåkingssentral i et bygg i Libyas hovedstad Tripoli.
BBC-reportasjen er ikke gjort tilgjengelig på kringkastingsselskapets nettsted, men er referert på GoMo News. Wall Street Journal har publisert en fyldig artikkel på sitt nettsted.
Nettovervåkingssentralen ble etablert i 2009, og har fungert i hvert fall så seint som i februar i år, da opprøret mot diktaturet startet. Agenter for regimet til Muammar Gadafi kunne fange opp e-postmeldinger, lynmeldinger, telefonsamtaler og annen nettrafikk, samt drive forskjellige former for trafikkanalyse. De var blant annet i stand til å kartlegge opposisjonelles nettsurfing, hvem de ringte til via Skype, og lese e-post sendt gjennom tjenestene til Google og Yahoo.
Da sentralen ble opprettet hadde Libya om lag 100 000 internettabonnementer i en befolkning på 6,6 millioner.
Tre selskaper har bidratt med teknologi til sentralen: Franske Amesys som er et datterselskap av Bull, kinesiske ZTE og sørafrikanske VASTech SA.
I skrivende stund er nettstedet til Amesys erstattet av en plakat merket «site en construction». Ingen av lenkene i den bufrede utgaven virker. Wall Street Journal siterer fra nettstedet, som sannsynligvis ble lagt ned som følge av avisens avsløring.
Amesys-systemet som det franske selskapet har solgt til Gadafi, heter Eagle. Markedsføringen framhever Eagles evne til å analysere og lagre alt samband gjennom en overvåket node. Systemet tilbyr «strategisk, landsomfattende overvåking» for å fange opp blant annet e-post fra tjenester som Hotmail, Yahoo og Google, samt lynmeldinger fra tjenester som Microsoft og AIM.
ZTE er kjent som konkurrent til Huawei, og leverer ulike typer nettverksutstyr. De har nektet å uttale seg om saken.
VASTech utvikler og markedsfører løsninger for å fange opp og lagre nettverkstrafikk, samt for å drive «passive overvåking». Hensikten med produktene deres er å bidra til å bekjempe kriminalitet, blant annet terrorisme og våpensmugling. Salgs- og markedsdirektør Andre Scholtz viser til at avtalene med Libya er konfidensielle, og at de er inngått i samsvar med selskapets prinsipp om bare å selge til regjeringer som er internasjonalt anerkjent av FN og ikke gjenstand for internasjonale sanksjoner. FN-sanksjonene mot Libya ble hevet da Gadafi gikk med på å la Lockerbie-bomberne stilles for retten i Storbritannia.
VASTech-produktet Zebra «fanger opp og lagrer massive mengder trafikk», og tilbyr filtre for å hente fram interessant informasjon. Blant verktøyene i Eagle er et som analyserer teletrafikk og kartlegger hvem som har kontakt med hvem.
Blant dem hvis meldinger er fanget opp i sentralen er Heba Morayef som analyserer forhold i Libya for Human Rights Watch, og som har base i Egypts hovedstad Kairo. Morayef hadde jevnlig kontakt med mange opposisjonelle i Libya. Hun bekrefter overfor Wall Street Journal at materialet journalistene har funnet i overvåkingssentralen er ekte.
Da opprøret startet i februar, tok Gadafi-regimet kontakt med Amesys og et amerikansk selskap, Naru, for å prøve å få mer utstyr til sentralen. En representant for Naru, som er en heleid datter av Boeing, og som framstiller avanserte verktøy for trafikkanalyse, sier at det ikke ble noe salg til Libya. Kilder som kjenner til innholdet i samtaler med Naru, Amesys og andre, sier Gadafi var opptatt av å skaffe seg utstyr for å avlytte Skype, sensurere Youtube og hindre libyske nettsurfere fra å benytte proxy-servere.