Sverige er det eneste EU-landet som ikke har besluttet å implementere datalagringsdirektivet (DLD) i den nasjonale lovgivningen. Landet avviser nå bøtene, som har vokst til 50 millioner svenske kroner. Dette skriver Europaportalen.
I et svarbrev til EU skriver den svenske regjeringen at det er unødvendig å implementere direktivet, fordi eksisterende lover kan brukes til samme formål.
Ifølge brevet vil gjeldene regler i Sverige i stor utstrekning sikre at informasjon er tilgjengelig for utredning, avsløring og påtale av alvorlige lovbrudd.
Det vises dels til mulighetene for telefonavlytting og dels til loven om elektronisk kommunikasjon.
Ifølge IDG.se er de svenske motstanderne av direktivet overrasket over den nye forklaringen. Det var dagens regjering som la fram forslaget om å innføre loven den 1. juli i år, men beslutningen ble stoppet etter motstand fra Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Sverigedemokraterna.
– Det er interessant at regjeringen sier at vi ikke skal gjennomføre datalagringsdirektivet, og at det ikke tilfører kriminalitetsbekjempelsen noe nytt. De gir oss motstandere rett, sier Jens Holm, som er riksdagsrepresentant for Vänsterpartiet, til Europaportalen.
– Justisminister Beatrice Ask har argumenter med at vi behøver direktivet for å bekjempe kriminalitet. Det ville ha vært ærligere om hun hadde sagt at vi må gjøre det fordi EU har sagt til oss at vi må gjøre det, sier Holm.
Justispolitisk talsmann for Folkpartiet mener derimot at dagens lovgivning ikke er tilpasset telefontjenester hvor brukerne kan ringe så mye de vil for en fast sum. Han mener at det med slike ordninger ikke er nødvendig for teleoperatørene å lagre detaljerte samtaleopplysninger.
Les også:
- [22.03.2012] DLD vedtatt i Sverige
- [14.03.2012] Varsler brudd på DLD-loven
- [18.04.2011] - EUs evaluering påvirker ikke DLD i Norge
- [04.04.2011] Datalagringsdirektivet vedtatt
- [11.11.2010] Haste-innfører Datalagringsdirektivet
- [04.12.2009] Slik omgår du svensk snoking
- [01.12.2009] Startskudd for massiv svensk overvåkning
- [28.05.2009] Sverige stevnet for brudd på EU-direktiv