Den tyske ERP-giganten SAP melder at de har inngått en avtale om å kjøpe Right Hemisphere, en spesialist innen visualisering og 3D-modellering til bedrifter og bedriftsapplikasjoner.
Right Hemisphere beskriver seg selv som «anerkjent standard for løsninger brukt av industribedrifter verden over».
Kundene bruker løsningene «til å forene, synkronisere og levere visuell informasjon om produkter og forretningsdrift, slik at de kan optimere sine prosesser innen global produktutvikling, markedsføring og support».
Poenget er at bedriften skal oppleve at alle interne og eksterne tjenester alltid forsynes med oppdatert visuell tilgang til alle produkter og ressurser, uansett hvor i utviklingsprosessen, produksjonsprosessen eller produktsyklusen de befinner seg.
Right Hemisphere har lenge hatt SAP som strategisk partner, og selskapene har mange felles kunder. Det er Right Hemisphere som gjør det mulig å se 3D-objekter i SAP PLM («product lifecycle management») og i MES-løsninger («manufacturing execution systems») som forener SAP med industriløsninger som Visiprise og HMS CAMS Suite. Av andre Right Hemisphere-partnere kan nevnes EMC – integrert produktpublisering og -forvaltning med Documentum – samt Nvidia, EDS og den indiske tjenesteutsettingsgiganten Tata.
Teknologien til Right Hemisphere er tilpasset XML, Microsoft SQL Server og Microsoft .Net. Den håndterer formater til populære CAD/CAM-produkter og kan levere 3D-modeller og -animasjoner til andre utbredte bedriftsapplikasjoner, heter det.
SAP sier de akter å integrere Right Hemisphere i hovedproduktet Business Suite og i moduler som brukes for å levere tjenester til mobil.
De lover brukere kjappere produktutvikling, mer effektiv bruk av ansatte, større produktivitet og bedre kvalitet på informasjon og forretningsprosesser. De framhever hvordan visualisering forenkler kommunikasjon, og hvordan 3D-teknologi kan koples med forretningsdata for å oppnå større effektivitet, nøyaktighet og smidighet gjennom hele verdikjeden.
Right Hemisphere er privateid, og SAP opplyser ikke hvor mye de betaler for selskapet. Det er heller ikke kjent hvem utenom gründer og teknologisjef (CTO for chief technology officer) Mark Thomas som er aksjonærer. Selskapet ble etablert i Auckland i New Zealand for litt over ti år siden. I likhet med andre IT-gründerselskaper i mindre land, har Right Hemisphere et kontor i California, i dette tilfellet i San Ramon, som tar seg av internasjonalt salg og markedsføring. Auckland-avdelingen står for forskning og produktutvikling.
I hjemlandet New Zealand har salget av Right Hemisphere vakt flere negative reaksjoner.
Selskapet er en av landets IT-stoltheter, og det er vemod over at det selges til utlandet. På den andre siden betyr selskapet lite for New Zealands økonomi: Forskningen og utviklingen som foregår i Auckland faktureres som tjenester til den amerikanske delen av selskapet, der den faktiske omsetningen bokføres. Ifølge New Zealand Herald leverte Right Hemisphere et skattbart resultat på beskjedne 700 000 (New Zealand) dollar i regnskapsåret fram til mars 2006, tilsvarende 3,1 millioner kroner.
Et poeng her er at det sto politisk strid om et statlig lån som den forrige regjeringen trumfet gjennom i 2006, trass i en advarsel fra Finansdepartementet om at det var lite sannsynlig at lånet ville utløse noen nettogevinst for landet. Den sosialdemokratiske regjeringen (Labour) forklarte at lånet skulle bidra til å skape global ledelse innen 3D digitalt innhold og grafikk. Right Hemisphere skulle få 14 millioner dollar rentefritt i fem år.
Labour tapte valget i 2008 og er i dag i opposisjon. Right Hemisphere har tatt ut 8 millioner dollar av lånet. Selskapets talsperson forsikrer at beløpet vil tilbakebetales med det første, straks salget til SAP er gjennomført.