Virtualisering av datamaskiner er noe de fleste kanskje forbinder med servere, men også å pc-en kan slik teknologi komme til nytte, ikke minst i testsammenheng. Et eksempel kan være webutviklere som ønsker å teste sine løsninger i eldre versjoner av Internet Explorer. Da kan de installere en egen instans av Windows (eller andre operativsystemer) i den virtuelle maskinen.
Microsoft tilbyr i dag Virtual PC for nedlasting til Windows 7.
I Windows 8 går selskapet et skritt videre. Den kommende versjonen av Windows, som ventes å bli gjort tilgjengelig i en testutgave under Build-konferansen som arrangeres i California neste uke, vil nemlig være utstyrt med Hyper-V, virtualiseringsteknologien som er en del av de to siste Windows Server-versjonene.
Hyper-V stiller en del krav til den underliggende maskinvaren. Det kan kun kjøres på 64-bits prosessorer som støtter SLAT (Second Level Address Translation). De første AMD-prosessorene fikk støtte for dette gjennom AMD-V RVI (Rapid Virtualization Indexing) allerede i andre halvdel av 2007, mens Intel fikk støtte for SLAT gjennom Intel VT EPT (Extended Page Table), som ble introdusert med Nehalem-arkitekturen i 2008.
Det er også nødvendig med en 64-bits utgave av Windows 8, samt minimum 4 gigabyte med RAM. Som gjestesystem kan både 32- og 64-bits operativsystemer benyttes.
Hyper-V har støtte for dynamisk minne, noe betyr at minnet som behøves av den virtuelle maskinen kan tildeles og fradelen dynamisk, slik at ubrukt minne kan deles med andre virtuelle maskiner. Brukeren vil oppgi en minimum- og maksimumsgrense for hvor mye minne en virtuell maskin skal tildeles.
På en fysisk maskin med fire gigabyte med minne og Windows 8, skal man kunne kjøre tre til fire virtuelle maskiner.
Hyper-V i Windows 8 tilbyr to ulike brukergrensesnitt.
Det ene kalles for VM Console og viser den virtuelle maskinen i et vindu med oppløsning på inntil 1600 x 1200 med 32-bits fargedybde. Denne konsollen gir tilgang til oppstartsprosessen til den virtuelle maskinen.
Via Remote Desktop Connection (RDC) tilbys det mer avanserte muligheter, blant annet å vise grafikken til den virtuelle maskinen over flere skjermer. RDC skal også tilby støtte for flerberøringskjermer, samt det fysiske systemets høyttalere og mikrofon. Via RDC skal det også være mulig å dele utklippstavle og mapper mellom de virtuelle maskinene og vertssystemet. Dessuten støttes USB-enheter direkte av den virtuelle maskinen.
De virtuelle maskinene vil kunne bruke både virtuelle harddisker (i filformatene .VHD eller .VHDX) eller fysiske harddisker, dersom brukeren tillater dette. VHD-ene kan også befinne seg på en ekstern filserver, slik at de kan deles med andre.
Med Hyper-V vil det være mulig å lage øyeblikksbilder av en virtuell maskin mens den kjører, noe som gjør det enkelt å gå tilbake til dette øyeblikket, dersom man støter på et problem.
Det loves at Hyper-V-komponenter vil kunne oppdateres via Windows Update.
Med Hyper-V kjøres også rot- eller vertssystemet oppå hypervisoren. Men i motsetning til gjestesystemene vil vertsystemet ha spesiell tilgang til all den fysiske maskinvaren. Det betyr at programvare som er spesielt følsomme overfor forsinkelser, fortsatt vil fungere godt i vertssystemet, men vil kunne støte på problemer i de virtuelle systemene.
Dette gjelder også programvare som avhenger av tilgang til Trusted Platform Module (TPM) og spill og applikasjoner, for eksempel nettlesere, som har funksjonalitet som krever prosessering i grafikkprosessorer (GPU).
Hyper-V inkluderer også en virtuell svitsj, slik at de virtuelle maskinene kan kombineres med hverandre. Microsoft har også laget en løsning som gjør det mulig for nettverksadapterne til hver av de virtuelle maskinene å ha hver sin MAC-adresse, selv om det fysiske systemet er koblet til et nettverk via WLAN. I utgangspunktet støtter den trådløse forbindelsen mellom en trådløs nettverkskontroller og et WLAN-aksesspunkt kun Ethernet-pakker med MAC-adressen til den trådløse nettverkskontrolleren.
Hvordan dette fungerer og settes opp, er nærmere beskrevet i dette blogginnlegget.
I blogginnlegget opplyses det at Microsoft vil gi ut ferdig konfigurerte, virtuelle maskiner med blant annet eldre utgaver av Internet Explorer. Samtidig opplyses det at brukerne må lisensiere ethvert operativsystem som brukes i de virtuelle maskinene.
Det sies ingenting om hvorvidt Hyper-V vil være inkludert i alle versjoner av Windows 8, eller bare i de som er beregnet for profesjonelle brukere.
Nylig kunngjorde Microsoft også at Media Center vil være inkluder i noen, men ikke nødvendigvis alle versjoner av Windows 8. Denne programvaren vil derimot ikke være inkludert i de første testversjonene. Det vil heller ikke spillene fra Windows 7, DVD Creator, oppgraderingsoppsett eller .Net 3.5.
Microsoft har nå også forklart hva som vil være forholdet mellom det forenklede Metro-brukergrensesnittet med sine tilhørende applikasjoner, og dagens Aero-baserte brukergrensesnitt og tradisjonelle Windows-applikasjoner. En vesentlig detalj er at man kan starte Windows 8 i Metro uten at selve desktop-koden lastes.
Les også:
- [31.08.2011] Windows 8 får støtte for ISO-filer
- [30.08.2011] Windows 8 får helt ny filutforsker
- [18.08.2011] Avslører funksjoner i Windows 8
- [27.04.2009] Windows 7-brukere får med virtuell XP