Klokken 4 natt til onsdag åpner Microsoft slusene for alle som ønsker å teste en tidlig utgave av selskapet kommende operativsystem, som har kodenavnet «Windows 8». Testversjonen, som foreløpig bare er tilgjengelig for 32- og 64-bits x86-prosessorer og vil kunne lastes ned fra dette nettstedet som en ISO-fil.
Dette ble kunngjort under den første dagen av selskapet Build-konferanse, som arrangeres i California denne uken.
Windows-sjef i Microsoft, Steven Sinofsky, fortalte at Windows 8 Developer Preview jevnlig vil bli oppdatert via Windows Update. Senere vil det komme en mer alment rettet betaversjon, deretter en lanserinskandidat (RC), før den endelige utgaven blir klar.
– Utviklingen er kvalitetsdrevet, og ikke drevet av noen bestemt dato, sa Sinofsky.
Windows 8 skal som tidligere omtalt kunne kjøres ikke bare på pc-er, men også på nettbrett. En del har vært skeptiske til dette, siden nettbrett generelt har mindre ressurser enn pc-er. Under hovedtalen dro Sinofsky fram sin gamle Lenovo-netbook, som han for flere år siden brukte til å demonstrere Windows 7. Denne maskinen er utstyrt med 1 gigabyte med minne og Intel Atom-prosessor.
Ifølge Sinofsky har en fersk installasjon av Windows 7 SP1 et minnebruk på 404 megabyte på denne maskinen. Operativsystemet kjører da 32 prosesser. Dagens utgave av Windows 8 bruker derimot 281 megabyte og kjører 29 prosesser.
Under hovedtalen ble det brukt mye tid på å demonstrere det nye Metro-brukergrensesnittet. Sinofsky beskrev det som ikke bare et sted å starte applikasjoner fra, men også til å veksle mellom applikasjoner og til å få varsler om for eksempel ny e-post eller den siste nyheten fra favorittavisen.
Blant annet ble Metro-utgaven av Internet Explorer 10 vist fram. Den er i utgangspunktet helt uten vanlig brukergrensesnitt (chrome).
En annen Metro-funksjonalitet som ble vist fram kalles for «Charms». Dette er funksjonalitetsutvidelser som installerte applikasjoner tilbyr operativsystemet, og som kan utnyttes av andre applikasjoner. Blant annet ble det demonstrert hvordan man fra en svært enkelt, HTML og JavaScript-basert Metro-applikasjon kunne velge et bilde fra brukerens Facebook-galleri, via en standarddialog for valg av filer.
– Metro-applikasjoner skal ikke være siloer som ikke vet om hverandre, men samarbeide via tjenester på nettet, sa Sinofsky. Han lover også at det vil være mye støtte for tastatursnarveier i Metro-grensesnittet.
Blant det som ble vist fram og omtalt var stavekontroll som fungerer på tvers av hele operativsystemet, og mulighet for synkronisering av både applikasjoner og innstillinger på tvers av pc-er. Det sistnevnte skal kunne gjøres når begge maskiner er knyttet til samme Live.com-konto. Via denne skal det også være mulig å få tilgang til blant annet filene på en annen pc, så lenge denne er koblet til nettet. Dette skal kunne gjøres uten at brukeren må gjøre noe for å trenge gjennom brannmurene i begge ender.
I tillegg til programmeringsgrensesnittene som finnes i Windows 7, består Windows 8 av et sett med programmeringsgrensesnitt som kalles for WinRT API, hvor WinRT står for Windows Runtime. Basert på dette kan utviklere lage Metro-tilpassede applikasjoner med som enten er basert på C, C++, C# eller VB, med eller uten bruk av XAML (eXtensible Application Markup Language). Men utviklerne kan også velge å basere Metro-applikasjonene på HTML, JavaScript og CSS.
Ifølge Antoine Leblond, sjef for Windows Web Services, noe som blant annet inkluderer den kommende applikasjonsbutikken for Windows, vil neste versjon av Visual Studio være agnostisk i forhold til brukerens valg av språk. En testversjon av Visual Studio 11 Express følger med Windows 8 Developer Preview.
Det gjør også en testversjon av Expression Blend 5, som ifølge Leblond vil få samme funksjonalitet for HTML og CSS som det har for XAML.
I Visual Studio 11 er det en egen «Store-meny» som gjør det raskt for en utvikler å laste opp en applikasjon til Windows Store for sertifisering. Utviklere vil deretter kunne se hvor langt applikasjonen har kommet i sertifiseringsprosessen.
Applikasjoner som tilbyr via Store vil måtte føye seg til en Microsoft-definert lisens. De kan tilbys gratis eller mot betaling. Det vil også være mulig å tilby brukerne å teste programvaren en begrenset periode før de må betale. Programvaren vil kunne ha støtte for funksjonalitet som hindrer at den kan brukes på andre maskiner.
Store-applikasjonen er forøvrig laget i HTML og JavaScript, blant annet for å demonstrere at dette lar seg fint gjøre. Det er forøvrig ikke bare Metro-tilpassede applikasjoner som kan tilbys via Store. Også tradisjonelle Windows-applikasjoner kan tilbys på denne måten, men det må etter alt å dømme gjøres noen tilpasninger for å få dette til.
I likhet med de fleste andre applikasjonsmarkedsplasser, vil Store være inndelt i ulike seksjoner, blant annet Spotlight, Games, Social og Entertainment.
Ifølge Sinofsky kan applikasjoner som er laget med C# og XAML, eller HTML og JavaScript, kunne kjøres uten endring på både x86- og ARM-baserte maskiner.
Under konferansen fikk alle deltakerne utdelt en tavle-pc fra Samsung, med Windows 8 installert. Etter alt å dømme dreier det seg om den eksisterende modellen Series 7 Slate PC.
Bortsett fra bildet av Samsung-enheten, er bilder i saken hentet fra videostrømmen fra Build-konferansen. Et opptak av hovedtalen er tilgjengelig her. Selve talen starter først etter omtrent en time ute i opptaket.