JUSS OG SAMFUNN

– Vi trikser ikke med søke­resultatene

Googles toppsjef, Eric Schmidt, forsvarte selskapet i avgjørende høring onsdag.

Styreformann i Google, Eric Schmidt, tas i ed foran Senatets underkomité for antitrust-saker i forbindelse med høringen som kalles for «The Power of Google: Serving Consumers or Threatening Competition?» den 21. september 2011.
Styreformann i Google, Eric Schmidt, tas i ed foran Senatets underkomité for antitrust-saker i forbindelse med høringen som kalles for «The Power of Google: Serving Consumers or Threatening Competition?» den 21. september 2011. Bilde: Reuters
22. sep. 2011 - 11:04

– Vi har ikke trikset med søkeresultatene, slo Googles styreleder Eric Schmidt fast da han forklarte seg for en gruppe amerikanske senatorer i forbindelse en anti-trust høring onsdag.

Høringen har kommet etter påstander om at Google bruker sin dominerende markedsposisjon i søkemarkedet til å fremme sine egne interesser, på bekostning av konkurrentene.

Saken har paralleller til prosessen amerikanske myndigheter kjørte mot Microsoft for 13 år siden. Da måtte daværende Microsoft-topp Bill Gates forklare seg for den samme komiteen. Bare to måneder etter startet en rettslig prosess mot programvareselskapet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Det er dette Eric Schmidt og Google forsøker å unngå.

– Google er i posisjon til å bestemme hvem som vil lykkes og hvem som vil feile på nettet, sa den republikanske senatoren Mike Lee da han startet høringen. Han hevdet også at Google hadde «trikset» søkeresultater for å fremme sine egne interesser, noe Schmidt ifølge Wall Street Journal benektet.

For Schmidt var det også viktig å distansere seg fra Microsoft og prosessen fra selskapet for 13 år siden, selv om han ikke nevnte selskapet spesifikt.

– Mange av oss i Silicon Valley har tatt til oss lærdommen fra den tiden. Jeg ber om at dere husker på at alle selskaper ikke er skapt fra det samme stykke tre, og at et selskaps historie ikke trenger å bli et annet selskap fremtid, sa Schmidt.

Lee gikk hardt ut mot Schmidt og spurte om Google justerte sine egne søkealgoritmer for å få drive trafikk til sine egne virksomheter. Blant annet fremviste han en plansje over ulike e-handelsrelaterte søkeord og hvilke resultater disse søkene ga og hvilke nett-tjenester som kom opp i søket.

– Jeg ser at dere på magisk vis kommer opp på tredjeplass hver gang, sa Lee som mente at dette beviste at Google har «fikset» på algoritmen.

Også konkurrenter av Googles ulike virksomheter forklarte seg i høringen. Yelp, en amerikansk katalogtjeneste, mente at Google ikke lengre var i markedet for å hjelpe nettbrukere til den beste informasjonen, men å ta markedet for seg selv.

Schmidt forsvarte Google med å si at selskapet har utviklet seg til å møte etterspørselen fra brukerne. Han sa videre at dersom en bruker taster inn en adresse, så er det store muligheter for at de også ønsker seg et kart.

Analytikere som fulgte høringen onsdag kveld norsk tid, mente at Schmidt var presset, men at han beholdt fatningen gjennom høringen. Spørsmålet nå er om amerikanske myndigheter kommer til å åpne en sak og ta juridiske skritt for å regulere Googles virksomhet.

En gjengivelse av Schmidts vitnemål finnes her, både som video og i tekstform.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.