JUSS OG SAMFUNN

Yahoo kan bli kinesisk

Alibaba interessert i å sluke sin største eier.

Jack Ma, styreleder i Alibaba Group, har meldt seg på kampen om Yahoo. Det kan bli kontroversielt i USA, ettersom Alibaba er et kinesisk selskap.
Jack Ma, styreleder i Alibaba Group, har meldt seg på kampen om Yahoo. Det kan bli kontroversielt i USA, ettersom Alibaba er et kinesisk selskap. Bilde: REUTERS/Lang Lang
3. okt. 2011 - 10:42

Den amerikanske nettjenesten Yahoo er i spill og kan få nye eiere innen kort tid. Fredag forrige uke meldte kinesiske Alibaba seg på som en potensiell kjøper.

Selskapets styreleder, Jack Ma, uttalte nemlig at de var veldig interessert i den amerikanske nettgiganten i forbindelse med et arrangement ved Standford University. Det melder Bloomberg News mandag.

For seks år siden investerte Yahoo 1 milliard dollar i Alibaba, og ble største eier i det kinesiske selskapet med en eierandel på 40 prosent. Nå kan dette bli snudd opp ned ved at Alibaba sluker Yahoo.

I september fikk Yahoos toppsjef, Carol Bartz, sparken etter at selskapet over lang tid har levert svake resultater og fallende markedsandel. Dette har skapt et handlingsrom for blant annet Alibaba og andre som ønsker å ta over selskapet. For Alibaba er det snakk om å ha kontroll over sin egen skjebne: dersom noen andre kjøper Yahoo kan eierandelen i det kinesiske nettselskapet bli solgt til andre aktører, noe Ma helst vil unngå. Ma har forkjøpsrett på eierandelen, men innrømmer at partnerskapet er viktig for selskapet.

– Vi er veldig interessert i Yahoo, fordi Alibaba Group er så viktig for Yahoo, og Yahoo er også veldig viktig for oss, sa Ma da han ble spurt om Alibaba var interessert i å kjøpe Yahoo.

Men Jack Ma innrømte fredag at det ikke er finansielle hindringer, men politiske, som står i veien for en overtagelse.

Spørsmålet er om amerikanske myndigheter vil godta at et stort amerikansk nettselskap kommer under kinesisk kontroll. Flere eksperter Financial Times har snakket med mener det kan bli problematisk.

– Lovgivere bør hindre et oppkjøp som fører til at dataene om amerikanske brukere vil bli kontrollert av et utenlandsk selskap med bånd til kinesiske myndigheter, sier Jeff Chester ved Center of Digital Democracy til Financial Times.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.