Den Hongkong-baserte aktivistgruppen Sacom (Students & Scholars Against Corporate Misbehaviour) har publisert en ny rapport om arbeidsforhold ved anlegg i Kina som produserer Apples mobiltelefon iPhone: iSalve behind the iPhone: Foxconn Workers in Central China.
Tidligere rapporter har tatt for seg anlegg til oppdragsprodusenten Foxconn i Chengdu der en eksplosjon drepte tre arbeidere i mai i år, og i Zhenshen der en selvmordsbølge blant arbeiderne vakte internasjonal oppsikt i fjor. Den nyeste rapporten tar for seg forholdene ved Foxconns iPhone-fabrikk i Zhengzhou i Henan-provinsen, der produksjonen pågår i uferdige lokaler.
Les også:
- [19.12.2012] - La oss få jobbe mer overtid
- [27.01.2012] - Vi bryr oss om alle ansatte
- [11.01.2012] 300 Foxconn-ansatte truet med selvmord
- [01.08.2011] Skal hyre inn 1 million roboter
- [23.05.2011] Eksplosjon drepte tre i iPad-fabrikk
- [20.01.2011] Nye anklager mot Apple i Kina
- [15.10.2010] Slaveforhold på iPad-fabrikken
I likhet med de foregående rapportene, dokumenterer Zhengzhou-rapporten utstrakt bruk av tvungen overtid, høy risiko for skade og sykdom, kadaverdisiplin og vedvarende problemer med å få utbetalt lønn i henhold til avtale.
Tidligere har Apple reagert på rapporter fra Sacom med løfter om oppfølging og tiltak i henhold til selskapets krav til underleverandører. Etter rapporten om dødsfallene i Chengdu i våres, har det derimot vært taust fra Apples side. Verken Apple eller Foxconn har redegjort offentlig for årsaken til eksplosjonen som drepte tre og skadet 15.
– Ingen av selskapene tilbyr noen som helst form for innsyn i det som er gjort etter tragedien med tanke på å bøte på skadene, heter det i den nyeste rapporten.
Dette er hovedpunktene i den nyeste rapporten:
- Produksjonsanlegget er fortsatt en byggeplass. Det er støvet i klarvær, og oversvømmet når det regner.
- Mange av de 130 arbeiderne som Sacom har intervjuet, forteller om underbetaling på grunn av feil i timerapportering.
- Det er mange tilfeller av pålagt og ubetalt overtid, i tillegg til pålagte og ubetalte møter utenom arbeidstiden.
- Arbeiderne er utsatt for ukjente kjemikaler i lokaler med dårlig ventilasjon. Mange forteller om hodepine og hudproblemer.
- Arbeidsledere skriker og banner, og pålegger arbeidere å skrive selvkritikk eller kopiere sitater fra toppsjefen i selskapet.
- Mesteparten av arbeidet utføres stående i skift på ti timer. En ordning med «kontinuerlige skift» tvinger arbeidere til å hoppe over måltider, i strid med reglementet.
- De fleste arbeiderne bor på internat med urimelige forbud, blant annet mot vask av klær og bruk av hårtørrere. Internatet er under bygging, og vann og strøm er ofte borte.
- En ordning for å håndtere klager fra arbeiderne fungerer ikke, enten fordi ingen tar telefonen eller fordi klager videreformidles til klagerens overordnede. Det skal ha vært streiker, der de innblandede skal ha fått sparken.
Zhengzhou-fabrikken sysselsetter 52 500 arbeidere, og kan produsere opptil 100 000 iPhone per dag.
Sacom publiserte rapporten 23. september, i Hongkong. Dagen etter organiserte aktivistene en protest i den nyåpnede Apple-butikken i Hongkong International Finance Center.
Bildet øverst i denne artikkelen viser hvordan en seks meter høy banner med slagordet «No more iSlave» ble vist.
Sacom sier de håper den nye Apple-sjefen, Tim Cook, nå vil ta grep og gjennomføre effektive tiltak for å håndheve kravene Apple gjennom flere år har lovet å stille til sine underleverandører.