UTVIKLING

Google med JavaScript-alternativ

Første prøvesmak på et nytt språk for webutvikling.

Eksempel på hvordan Dart kan integreres med HTML.
Eksempel på hvordan Dart kan integreres med HTML.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
10. okt. 2011 - 12:37

I september i år ble det offentlig kjent at Google er i ferd med å utvikle et nytt språk for webprogrammering, Dart. Den første presentasjonen av språket skjer i dag i forbindelse med Goto-konferansen i Aarhus, Danmark. Bak språket står blant annet danske Lars Bak, som også har ledet utviklingen av JavaScript-motoren V8 som finnes i Google Chrome.

Særlig mer har ikke blitt oppgitt, dersom man ser bort fra et lekket Google-notat fra november i fjor hvor det går fram at tanken med Dart er å tilby et alternativ til JavaScript som klientspråk for webutvikling. Dette notatet har blitt møtt med stor skepsis, ikke minst fordi Dart så langt har blitt utviklet bak lukkede dører hos Google, i motsetning til de fleste andre åpne webstandarder som spesifiseres av standardiseringsorganisasjoner.

JavaScript er basert på den åpen ECMAScript-standarden.

I dagens blogginnlegg nevner Bak verken hvilken rolle Dart vil få i forhold til JacaScript eller kritikken som allerede har oppstått. Men det skinner igjennom at Google sikter mot å gjøre Dart langt mer egnet for store webapplikasjoner enn det JavaScript er.

Ifølge Bak er målet med Dart å skape et strukturert, men samtidig fleksibelt språk for webprogrammering. Det skal føles velkjent og naturlig, og dermed enkelt å lære seg.

Google skal sikre at Dart kan kjøres med god ytelse i alle moderne nettlesere og på alle enheter fra lokalt på mobiltelefoner til sentralt på servere (server-side).

Dart har frivillig typer. Det betyr at man kan begynne et prosjekt uten å benytte typer, for så å legge til dette på et senere tidspunkt. Det har støtte for blant annet klasser.

Ifølge Bak kan Dart-kode kjøres enten direkte i en egen virtuell maskin (VM) eller på toppen av en JavaScript-motor ved at Dart-koden oversettes til JavaScript ved hjelp av en kompilator. Den resulterende JavaScript-koden skal så langt kunne kjøres på Chrome, Safari 5 og Firefox 4, eller nyere. Men alt tyder på at støtte for nyere utgaver av Internet Explorer og Opera også vil komme innen kort tid.

Foreløpig vil Dart-VMen måtte kjøres på serversiden, men Google vurderer å bygge inn en Dart-VM i Chrome. Da vil Dart-kode kunne integreres direkte i HTML-dokumenter på mye av den samme måten som man gjør med JavaScript i dag, men ved å benytte den foreslåtte MIME-typen «application/dart».

Google tilbyr også Dartboard, et verktøy for å skrive, modifisere og kjøre små Dart-programmer direkte i et vanlig nettleservindu. Det tilbys blant annet øverst på denne siden.

Det er flere ting som skiller Dart fra JavaScript. Blant annet tar enhver Dart-applikasjon utgangspunkt i funksjonen main().

Den foreløpige Dart-spesifikasjonen er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.