BEDRIFTSTEKNOLOGI

Stortinget valgte bort Android

Hensynet til sikkerheten fikk oss til å velge iPad, forklarer IT-sjef Frode Rein i Stortinget.

IT-sjef Frode Rein og Elisabeth Bredeli, her med iPad foran Stortingets kopi av Grunnloven, tror nettbrett vil få stor betydning for representantenes arbeidssituasjon.
IT-sjef Frode Rein og Elisabeth Bredeli, her med iPad foran Stortingets kopi av Grunnloven, tror nettbrett vil få stor betydning for representantenes arbeidssituasjon. Bilde: Per Ervland
13. okt. 2011 - 07:41

Tidligere denne uken ble det kjent at alle Norges stortingsrepresentanter vil få tildelt hver sin Apple iPad 2.

IT-sjef Frode Rein og Elisabeth Bredeli fra Stortingets IT-avdeling forklarer at de i vinter fikk et oppdrag fra Stortingets presidentskap om å kjøre et nettbrett-prosjekt rettet mot representantene.

– Tanken bak initiativet var å komme på offensiven, og tilby nettbrett med tilrettelagt funksjonalitet, framfor at representantene skulle skaffe seg utstyr på egen hand, forklarer de.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– I fjor våres gikk bildene av askefaste statsminister Jens Stoltenberg med iPad verden rundt. Vi fikk raskt henvendelser fra andre representanter om at dette kunne også de tenke seg.

Rein og Bredeli forklarer at nettbrett supplerer øvrig IT-utstyr: stasjonær pc, bærbar pc med innebygget mobilt bredbånd, og mobiltelefon. Bærbar pc og nettbrett er begge lagt opp med tanke på sikkert samband med Stortingets intranett.

– Det ble kjørt en anbudsprosess på nettbrett i april i år. Vi la opprinnelig opp til at det skulle være mulig å velge nettbrett i to ulike størrelser, henholdsvis 7 og 10 tommer. Anbudet ble vunnet av ePartner, med et tilbud om både HTC Flyer i 7 tommer, og Apple iPad2 i 10 tommer, altså både Android og iOS.

Her regner Frode Rein med trengsel torsdag og fredag: Da skal nettbrettene deles ut til representantene. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Her regner Frode Rein med trengsel torsdag og fredag: Da skal nettbrettene deles ut til representantene. Bilde: Per Ervland

Deretter ble det kjørt en sikkerhetsgjennomgang, der Apple iOS sto fram som det sikreste systemet.

Stortingsrepresentantene får delt ut dette kortet, med instrukser om hva de skal gjøre dersom noe skulle skje med deres nettbrett, bærbare pc eller mobiltelefon. Alle enhetene skal enkelt kunne settes ut av spill av Stortingets IT-avdeling dersom de mistes eller stjeles. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Stortingsrepresentantene får delt ut dette kortet, med instrukser om hva de skal gjøre dersom noe skulle skje med deres nettbrett, bærbare pc eller mobiltelefon. Alle enhetene skal enkelt kunne settes ut av spill av Stortingets IT-avdeling dersom de mistes eller stjeles. Bilde: Per Ervland

– Vi fant ut at vi ikke kunne tillate annet enn iOS. Et viktig moment er distribusjonsmodellen for «apps». Apps for iOS er klarert før de legges ut, i motsetning til det som er praksis i Android Market.

Utdelingen av iPad til 169 stortingsrepresentanter starter i formiddag. IT-avdelingen har gjort klart en personlig pakke til hver representant. De får en iPad2 med SIM-kort og innlagt profil. Innlegging av låsekode og e-postpassord må de stå for selv. Dessuten må de skriver under på et samtykkeskjema med retningslinjer for best mulig utbytte av nettbrettet som arbeidsverktøy.

– Folk fra brukerstøtte vil stå klar til å hjelpe dem som måtte få problemer.

Pålogging til interne tjenester skjer gjennom tofaktor autentisering. I bakgrunnen pakken som går til hver Stortingsrepresentant, med samtykkeerklæring. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Pålogging til interne tjenester skjer gjennom tofaktor autentisering. I bakgrunnen pakken som går til hver Stortingsrepresentant, med samtykkeerklæring. Bilde: Per Ervland

IT-avdelingen har samarbeidet med Stortingets bibliotek om tjenestene som skal leveres gjennom iPad.

– Noe av det viktigste er tilgang til aviser og tidsskrifter gjennom ordningen Buy & Read. Det innebærer at nettbrettet kan brukes til å lese pdf-utgaver av alle papirpublikasjonene i Stortingets bibliotek, blant annet riksaviser og lokalaviser.

Tilgang til Buy & Read og til e-post vil være klar straks representantene får sine nettbrett.

Grensesnittet til Stortinget Virtual Apps håndteres av Citrix Receiver. Løveporten er Stortingets intranett. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Grensesnittet til Stortinget Virtual Apps håndteres av Citrix Receiver. Løveporten er Stortingets intranett. Bilde: Per Ervland

Om en måneds tid kommer en vesentlig utvidelse av funksjonaliteten. En Citrix-løsning vil gi tilgang til en virtuell Windows-pc, med applikasjoner fra Microsofts Office-pakke.

– Da vil vi ha lagt opp en ordning som også gir tilgang til alle dokumentene som partiene og komiteene krever at representantene skal sette seg inn i. Løsningen gjør ethvert dokument tilgjengelig bare man har en nettverksforbindelse.

Rein mener dette er en vesentlig avlastning.

– Stortingsrepresentanter leser en nærmest utrolig mengde dokumenter, mellom 11 000 og 13 000 sider i løpet av et år. Evnen til å gjøre ethvert nødvendig dokument tilgjengelig uavhengig av hvor man befinner seg, på en enhet på litt over 600 gram, vil gjøre det langt enklere for dem å arbeide effektivt.

Med innkjøp og tilrettelegging vil hver iPad komme på under 5 000 kroner. Rein mener dette er en svært rimelig måte å effektivisere noe av det viktigste arbeidet som skjer i riket.

Rein tror at representantene etter hvert vil oppdage egne måter å bruke nettbrettet på. IT-avdelingen har lagt opp systemet slik at oppdateringer av for eksempel Citrix-klienten kan skje sømløst, uten at brukerne merker det. De vil også ha en mulighet til å gjøre hensiktsmessige apps tilgjengelig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.