BEDRIFTSTEKNOLOGI

En svært viktig IT-pioner er død

Få har hatt mer å si for dagens IT-systemer enn Dennis Ritchie.

Ken Thompson (til venstre) og Dennis Ritchie (i midten) mottar National Medal of Technology fra president Bill Clinton i 1999.
Ken Thompson (til venstre) og Dennis Ritchie (i midten) mottar National Medal of Technology fra president Bill Clinton i 1999. Bilde: Lucent Technologies
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
13. okt. 2011 - 13:11

Dennis MacAlistair Ritchie, også kjent ved brukernavnet «dmr», er død etter lang tids sykdom. Det skriver Robert Pike, en Google-ansatt tilknytte Go-prosjektet, som i mange år samarbeidet med Ritchie. Dødsfallet skal ha skjedd i helgen.

Richie, som ble født i Bronxville, New York, i 1941, regnes av mange blant de aller fremste informatikerne i verden. Det er først og fremst hans utvikling av programmeringsspråket C og bidrag til operativsystemet Unix som er årsakene til dette.

Etter studier i fysikk og anvendt matematikk ved Harvard University, ble Ritchie i 1967 ansatt ved Bell Labs Computing Sciences Research Center. Mellom 1969 og 1973 utviklet han det strukturerte og prosedyrebaserte programmeringsspråket C. Språket ble gjort til ANSI-standard i 1989 og ISO-standard i 1990.

Betydningen C har hatt, både for utviklingen av programvare og for senere programmeringsspråk, kan vanskelig overvurderes. Særdeles mye programvare har blitt skrevet i C eller i språk som har blitt inspirert av C. Blant disse er språk som C++, C#, Objective-C, Java, JavaScript, Perl, PHP og mange flere.

Andre utgave av boken «The C Programming Language» som Dennis Ritchie opprinnelig forfattet sammen med Brian Kernighan i 1978. <i>Bilde: Wikimedia</i>
Andre utgave av boken «The C Programming Language» som Dennis Ritchie opprinnelig forfattet sammen med Brian Kernighan i 1978. Bilde: Wikimedia

Sammen med kollegaen Brian Kernigham utga Ritchie i 1978 boken «The C Programming Language», som nok er blant de mest brukte lærebøkene i programmering noen sinne. Boken selges fortsatt, men da i en utgave fra 1988 som er oppdatert med ANSI C.

Ifølge oktoberutgaven av Tiobe Programming Community Index, er C med klar margin verdens mest populære programmeringsspråk, bare slått av Java.

Unix

Ritchie var også blant hovedpersonene i Bell Labs-gruppen som i 1969 lagde operativsystemet Unix, sammen med blant annet nevnte Kernigham og Kenneth Thompson. Operativsystemet ble opprinnelig skrevet i assembler, men ble i stor grad skrevet om til C i 1972.

Unix hadde fra starten av støtte for blant flere brukere og multitasking. Fordi AT&T, som den gang eide Bell Labs, på grunn av antitrust-årsaken ikke hadde lov til å selge IT-produkter, ble Unix (inkludert kildekoden) i begynnelsen lisensiert ut til alle som ønsket det. Senere har dette dannet grunnlaget for en rekke kommersielle og ikke-kommersielle Unix-baserte og Unix-lignende operativsystemer, som i dag kjøres i alt fra mobiltelefoner til superdatamaskiner.

Solaris, HP/UX og Mac OS X er blant dagens UNIX-sertifiserte operativsystemer, mens de Unix-lignende operativsystemene basert på Linux-kjernen ikke er sertifisert i henhold til Single UNIX Specification.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Sammen med Kenneth Thompson har Ritchie mottatt en rekke priser, inkludert Turing-prisen i 1983, for deres arbeid med operativsystemer, Unix og C.

Oppdatert: En liten hyllest fra Christopher Blizzard i Mozilla kan sees her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra