BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siri inspirerer til nye produkter

Apple personlige assistent for iPhone fører til skapertrang hos konkurrenter.

Iris kan foreløpig ikke holde alt som loves her, men programvaren ble da også først påbegynt for fem dager siden.
Iris kan foreløpig ikke holde alt som loves her, men programvaren ble da også først påbegynt for fem dager siden. Bilde: Dexetra
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. okt. 2011 - 09:50

Den personlige, digitale assistenten (PDA?) Siri er kanskje det største trekkplasteret ved Apples nyeste mobiltelefoner, iPhone 4S. Ved å kombinere talegjenkjennelse, naturlig språk, ikke så rent lite inspirasjon fra ELIZA (kan testes her), integrasjon med annen iOS-programvare og diverse søke- og faktatjenester – inkludert WolframAlpha, kan Siri ikke bare svare på det aller meste – og ikke bare om faktainformasjon, samt utføre en rekke smartmobilrelaterte oppgaver, men også framstå som en aktiv deltaker i en dialog. En dialog som tilsynelatende er personlig og full av overraskelser, noe eksemplene på disse sidene viser.

Selv om det mye av teknologien Siri bygger på, er mer eller mindre velkjent, så framstår løsningen som nyskapende. Tiden vil vise om Siri er en kortvarig, men underholdende gimmick, eller om brukerne fortsatt er like ivrige til å snakke med Siri når det har gått noen måneder.

Uansett har den omfattende oppmerksomheten Siri har fått, har ført til at andre lar seg inspirere til å lage noe tilsvarende på egenhånd. Dette inkluderer en gruppe utviklere ved Dexetra, som har laget programmet Iris (Intelligent Rival Imitator of Siri) til Android.

Den første utgaven skal ha blitt laget på åtte timer sist fredag. En klart forbedret alfaversjon ble gjort tilgjengelig på Android Market i går.

Men ikke forvent all verden. Det tar nødvendigvis langt mer enn noen timer å lage en løsning som kan sammenlignes med Siri. Men i et par blogginnlegg som omtaler prosjektet gjøres det klart at det hele startet som en morsomhet, som senere nok har blitt tatt mer alvorlig.

Innledende testing av Iris. Ikke alle svarene var helt som forventet, så det er definitivt rom for forbedringer. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
Innledende testing av Iris. Ikke alle svarene var helt som forventet, så det er definitivt rom for forbedringer. Bilde: Harald Brombach

I den nyeste versjonen loves det at man skal kunne snakke med Iris om ethvert tema, eller bare småprate. Det oppfordres til å stille Iris de samme sprøe spørsmålene som Siri blir servert. Men Iris forsøker nok i mindre grad enn Siri å forstå hva brukeren faktisk mener. I stedet letes det opp faktainformasjon som kan passe, for eksempel om en relevant sangtittel. I en del tilfeller vil man også bli vist et klikkbart bilde sammen med svaret, som leder brukeren til mer informasjon om svaret.

Det gjenstår fortsatt mye før Iris kan sies å være sammenlignbar med Siri. Apple programvare er som nevnt tett integrert med en del annen programvare på mobilen, noe som gjør det mulig å be Siri sende meldinger, finne ting på kartet, holder oversikt over avtaler og mye mer. Noe av dette er mulig med Voice Actions i Android, men ikke i Iris. Dexetra lover at dette vil komme på plass snart.

Iris ser også ut til å mangle evnen til å huske hva som har blitt sagt tidligere i dialogen. Det betyr at alt man sier til Iris må være komplette spørmål, og ikke bygge på hva som ble sagt i forrige runde.

Det må også legge til at Siri har en noe mindre robotaktig stemme enn Iris.

Apple kjøpte selskapet Siri, hvor nordmannen Dag Kittlaus var administrerende direktør og blant gründerne, i april 2010. Det man ser nå er resultatet av et drøyt års videreutvikling av programvaren.

Hva Dexetra kan få til med Iris på et drøyt år, kan man bare spekulere i. Selskapet utvikler også Android-applikasjonen Friday, som loggfører alt det brukeren benytter mobilen til, for så å kunne svare på alt som ble gjort når, i tillegg til analyser alt som registreres. Det er lett å se for seg at deler av dette vil kunne kombineres med Iris-funksjonaliteten.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra