BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lover store Google+-endringer før jul

Så langt har det hele har gått litt for fort for Google.

Google+ har foreløpig ikke fått noen plass i Web 2.0-kartet til John Batelle, som var vertskap for blant annet Sergey Brin og Vic Gundotra under Web 2.0 Summit 2011.
Google+ har foreløpig ikke fått noen plass i Web 2.0-kartet til John Batelle, som var vertskap for blant annet Sergey Brin og Vic Gundotra under Web 2.0 Summit 2011. Bilde: map.web2summit.com
20. okt. 2011 - 11:23

Under konferansen Web 2.0 Summit, som ble arrangert i San Francisco tidligere denne uken, gjorde medgründer i Google, Sergey Brin, en av sine sjeldne opptredener, sammen med Vic Gundotra, selskapets teknologidirektør og sjef for dets sosiale tjenester.

Mens Larry Page, den andre av grunnleggerne av Google, har blitt toppsjef i selskapet, er Brin blitt mer involvert i selskapet utvikling av kommende produkter og tjenester. Dette inkluderer selskapets førerløse bil.

Medgründer i Google, Sergey Brin. <i>Bilde: Google</i>
Medgründer i Google, Sergey Brin. Bilde: Google

Ifølge EWeek sa Brin fortalte Brin at han selv ikke ser på seg selv som en veldig sosial person. Han har derfor ikke brukt mye tid på Facebook, Twitter eller andre sosiale nettverkstjenester. Han sa også at han fra starten av trodde at kretsene i Google+ ville være for komplisert å bruke. I dag er Brin likevel den av de tre toppsjefene i Google som har skrevet flest offentlige innlegg i Google+.

Under seansen kom Gundotra med en avklaring om flere av de store spørsmålene som har vært knyttet til tjenesten. Han lovet blant annet at Google Apps-brukerne, som til nå ikke har kunnet logge inn på Google+, vil få tilgang i løpet av kort tid.

I løpet av noen uker vil det ifølge Gundotra bli mulig å opprette profiler for bedrifter og varemerker. Mange som har forsøkt å gjøre dette til nå, har fått Google+-profilen sin stengt. Dette inkluderer Digi Norwegicus, digi.nos eget eksperiment. Denne profilen ble stengt for noen dager siden – men ikke uten forvarsel.

Vic Gundotra er visepresident for teknologi og sosiale tjenester i Google. <i>Bilde: Google</i>
Vic Gundotra er visepresident for teknologi og sosiale tjenester i Google. Bilde: Google

Google har dessuten blitt kraftig kritisert for ikke å tillate at enkelte brukere av Google+ bruker pseudonym i stedet for sitt egentlige navn. Ifølge The Register sa Gundotra at dette likevel vil bli mulig, men at de endelige detaljene ikke klarlagt. Dette inkluderer hvordan man best kan hindre misbruk av anonymiteten.

Selv om Google+ med sine drøyt 40 millioner registrerte brukere er langt mindre enn etablerte tjenester som Facebook og Twitter, så er dette langt mer enn det Google hadde forutsett i selskapets mest optimistiske prognoser. Dette har ført til at selskapet har måttet prioritere ting på nytt, og at en del funksjonalitet vil komme på plass senere enn det brukerne ønsker.

– Innen jul vil du se at Google+-strategien blir nøstet sammen. Realiteten var at vi måtte måtte prioritere noe arbeid og ikke forventet så rask vekst, sa Gundotra, ifølge The Register.

En del mener at Google+ ikke har noen som helst mulighet til å utfordre Facebook. Ifølge EWeek sa Gundotra at det vil være vanskelig å utfordre Facebook så lenge Facebook styrer spillereglene. Derfor vil Google forsøke å spille et annet spill, hvor man bygger på selskapets eksisterende brukerbase i tjenester som Google Search, Gmail og YouTube.

Dersom disse brukerne logger seg på og har registrert en Google+-profil, vil de bli varslet om nye hendelser selv om de ikke besøker Google+. Det er tilstrekkelig at de logger seg inn på én av de andre tjenestene til Google. I mange Google-tjenester, og flere skal det bli, er det et lite felt som forteller hvor mange uleste Google+-varsler brukeren har mottatt.

– Vi er i en misunnelsesverdig posisjon. Vi har brukerne som kommer til Google og gir oss tid til å bygge den kurven, sa Gundotra.

– Din mor og dine venner, vet du hva – de er allerede på Gogole. Google vil få dem til å bruke Google+ etter hvert, hevdet Gundotra ifølge TechCrunch.

Svært mye av det som skrives i Google+ postes privat, det vil si at brukeren ikke deler det med alle, men bare med utvalgte brukere eller kretser.

I den sammenheng kom Gundotra med et spark til Facebooks nye nyhetsticker.

– Det er en grunn til at ikke alle tankene du har i hodet, kommer ut av munnen. Jeg tror en sentral egenskap ved å være menneske er å kuratere, sa han, ifølge Huffington Post.

Brukerne har slike muligheter i Facebook også, men de er mindre synlige enn i Googles tjeneste.

Google har fra innsiden blitt kritisert for å komme tregt i gang med plattformbyggingen rundt Google+. Programmeringsgrensesnittene er foreløpig svært begrensede.

– Vi kommer til å følge en varsom tilnærming. Vi vil heller gjøre det langsomt og forsiktig, fortalte Gundotra i går.

Angående selve lekkasjen, som skjedde ved at en Google-ansatt lot alle få tilgang til et Google+-innlegg som var ment kun for Google-ansatte, sa Gundotra at den gjorde vondt.

– Den ga verden på utsiden et innblikk i det vi gjør internt. Larry og Sergey har fostret en kultur om åpen debatt og åpen meningsforskjell. Jeg tror det er blant det som gjør Google bra. Og det er derfor vi ikke avskjediget ham.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.