FORNEBU (digi.no): Telenor lanserte torsdag sitt nye mobilnett. Det har tatt 700 ansatte femten måneder å rulle ut 6.400 nye basestasjoner. Oppgraderingen har kostet én milliard kroner, halvparten til innkjøp av utstyr og halvparten på interne ressurser. Prosjektet ble ferdig syv uker før planlagt deadline.
Fordi kommunalminister Liv Signe Navarsete meldte avbud lot Telenor æren av å skru på bryteren gå til bloggeren Emilie «Voe» Noreng (15).
- En flott personlighet. Jeg kan ikke tenke meg bedre kandidat til å gjøre dette. Hun står for en ny generasjon, som har vokst opp med Internett og vet å utnytte nye medier til det fulle, sa Telenor Norges nyutnevnte direktør Berit Svendsen.
Svendsen hevder de nå har fått «Europas mest moderne mobilnett», og ga uttrykk for at investeringen er gjort til glede for norske mobilbrukere.
- Vi skal være en pådriver for å gjøre det norske mobilnettet mer avansert. Over 50 prosent av våre kunder i dag har smarttelefoner. Det betyr at det ligger et gledelig potensial for enda mer avansert bruk, sa Telenor-sjefen.
Antiklimaks
Pressekorpset fikk høre hvilken stor logistikkoperasjon Telenor nå har gjennomført, men for flere ble begivenheten likevel et slags antiklimaks.
Neste generasjons mobilnett med Long Term Evolution-teknologi (LTE), det selskapene liker å kalle «4G», vil de nemlig ikke tilby før i første halvår 2012.
- Det er mer spennende i vente, sa Telenor-direktøren om det kommende LTE-tilbudet, som kommer mer enn to år etter at Netcom åpnet sitt LTE-nettverk i hovedstaden.
Ja, hvorfor drøyer det egentlig så lenge?
- Når vi lanserer 4G ønsker vi å gjøre det med god kvalitet. Det nye mobilnettet er nå klargjort for 4G. Kabinettene er klare, men det må bygges samband ut til hver basestasjon som er god nok, mente dekningsdirektør Bjørn Amundsen.
Han ville ikke si hvor mange av Telenors mobilmaster som skal få LTE/4G-støtte.
- Det får bli en godt bevart hemmelighet, men jeg tror ikke du vil bli skuffet.
Når det gjelder lanseringen i dag vil ikke kundene merke den helt store forskjellen fra tidligere. I hvert fall ikke ennå.
- I utganspunktet vil de ikke merke noen spesiell forskjell. Dette er skifte av en plattform, én-til-én swap der vi bytter nettverksutstyr og hele kjernenettet for mobildata. Vi har også installert nye verktøy for å drifte det nye nettet. Det er klargjort for nye hastigheter. Det gir tilgang på større hastigheter og bedre kvalitet i nettet, sa dekningsdirektøren.
Når det er sagt skal alle Telenors basestasjoner nå ha fått høyere kapasitet. Telenor innfører for første gang 14,4 mbit/s og 21 mbit/s mange steder. Som kjent er dette en delt ressurs, og maksfarten avhenger både av hvor mange kunder som er tilkoblet samme mast, og brukerens utstyr.
Rundt 20 prosent av Telenors mobilmaster skal dessuten nå være koblet opp via fiberforbindelser. Tar man med radiolink som har det Amundsen kaller «fiberlignende» hastigheter, er det snakk om 40 prosent.
De ønsker foreløpig ikke å si stort om hva dette betyr for den kommende LTE-innføringen, spesielt med henblikk på areal-dekning, fordi dette avhenger av utdeling av frekvenser i 800 megahertz-båndet, den såkalte digitale dividenden. Samferdselsdepartementet har lenge varslet en auksjon for disse radiobølgene, men arbeidet er tidkrevende og utdelingen har blitt utsatt flere ganger.
- Toppen av isfjellet
Med sin nye infrastruktur ser Telenor for seg helt nye og spennende tjenester. Med populære nettjenester som Facebook, streaming av film og musikk har vi så langt bare sett toppen av isfjellet av nye løsningen som nå blir mulig, mente produktdirektør Bjørn Ivar Moen.
- Internett er verdens største opportunity (anglisismene hang løst på pressekonferansen). Vi skal drive innovasjon og jobbe med partnere for å bygge nye tjenester på toppen av det nye mobilnettet.
Det nye nettet legger forholdene til rette for «fantastisk mange spennende tjenester», mente Moen. Det eneste konkrete prosjektet han nevnte var Telenors nye videotjeneste, Comoyo, som foreløpig er i beta, samt musikkstreaming i mer generelle vendinger.
Satser også på 3G
Telenors kommende LTE-tilbud kommer parallelt med at også 3G-teknologien stadig blir utbedret og yter bedre enn før.
- Vi satser blant annet på å få 3G på GSM-frekvensene i 900 megahertz-båndet, og skal dytte på med flere basestasjoner med 3G fremover. Vi kommer til å fortette 3G-nettet ganske kraftig de neste tre årene, forteller dekningsdirektør Amundssen.
Milliarden Telenor har brukt så langt er med andre ord bare starten på en større investering.
- Vi er ikke ferdig med dette. Vi bygger ut videre både med kapasitet og nettverksdekning, fastslo direktør Berit Svendsen.
Se flere bilder fra lanseringen og Telenor utrulling av det nye mobilnettet lenger ned.