KARRIERE

Prekær mangel på norske IT-konsulenter

- De kloke hodene bare flyttes fra ett sted til et annet, sier Glasspaper som lokker med gratiskurs.

Det blir stadig vanskeligere å skaffe kompetent IT-personell i Norge.
Det blir stadig vanskeligere å skaffe kompetent IT-personell i Norge. Bilde: Marius Jørgenrud
21. okt. 2011 - 11:57

Det er et stort underskudd på kvalifisert IT-personell i Norge. I mange virksomheter og IT-prosjekter stilles det dessuten krav om at medarbeiderne må kunne norsk. Følgelig er ikke tjenesteutsetting til lavkostland eller rekruttering fra utlandet nødvendigvis et alternativ.

Når heller ikke nok personer velger relevant utdanning, ligger det an til et varig press i markedet. Virksomhetene som trenger IT-kompetanse må kjempe om en begrenset ressurs.

Gir bort kompetanseløft: Thomas Schibbye er direktør for rekruttering og bemanning i Glasspaper.
Gir bort kompetanseløft: Thomas Schibbye er direktør for rekruttering og bemanning i Glasspaper.

- De kloke hodene bare flyttes fra ett sted til et annet, sier direktør for rekruttering Thomas Schibbye i Glasspaper til digi.no.

Selskapet startet i sin tid som kurstilbyder, men har i 2011 også kastet seg inn i rekrutteringsbransjen.

Lokker med gratiskurs

Siden årsskiftet har de begynt å tilby gratis kompetansehevende tiltak for IT-talenter.

- Avtalen er at vi gir dem gratis kurs og sertifiseringer. Så finner vi ny jobb til dem etterpå. Denne modellen er helt ny i norsk sammenheng, og har så langt vært en stor suksess. Slik tilfører vi flere attraktive kandidater til markedet, sier Schibbye.

De tar kostnaden med kurs og sertifiseringer. Forretningsideen er at kundene deres, virksomheter på leting etter IT-personell, plukker opp regningen etterpå.

- Det blir billigere enn å betale for rekrutteringshonorar og kursing hver for seg.

Så langt har de rukket å kurse et tyvetalls personer, som deretter fikk stillinger de antakelig ellers ikke ville fått. Men dette er bare begynnelsen, ifølge Glasspaper-direktøren.

- Den siste kandidaten vi rekrutterte fikk kursing til en markedsverdi av rundt 60.000 kroner. Så solgte vi ham ut til en kostand som var litt høyere, men ikke mye. Kunden har spart ufattelig mye penger på det, sier han.

Heidi Arnesen Austlid, direktør for samfunnskontakt i IKT-Norge.
Heidi Arnesen Austlid, direktør for samfunnskontakt i IKT-Norge.

- Stillingsannonser hjelper ikke

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge bekrefter overfor digi.no at mangelen på kvalifisert IT-personell er stor. Mange av henvendelsene de får handler om at bedrifter ikke får tak i ønsket arbeidskraft.

- Det hjelper ikke lenger å ha stillingsannonser ute. Det er et økende behov for realfagsutdannede generelt, sier direktør for samfunnskontakt, Heidi Arnesen Austlid.

På spørsmål om hvilke fagområder som særlig er attraktive for tiden, ramser Schibbye i Glasspaper opp Sharepoint, .NET, senior Citrix-kompetanse, Java, System Center, Episerver, Microsoft Dynamics og Axapta.

Da digi.no nylig besøkte konsulentmegleren eWork Norge, ble Microsoft BizTalk fremhevet som den dyreste og følgelig mest attraktive kompetansen for tiden.

- Nå er det veldig attraktivt å ha IT-kompetanse. Da kan du på en måte shoppe rundt etter arbeidsplass. For arbeidsgiverne handler det om å være mest mulig lukrative. Det er gøy for IT-konsulentene, men det holder ikke for Norge fremover, sier IKT-Norges Heidi Arnesen Austlid.

- Kan fylle 500 stillinger

Schibbye forteller at Microsoft og deres partnere alene søker et femtitalls personer med CRM-kompetanse, men at det bare er en forsvinnende liten del av markedet.

- Det er vanskelig å anslå, men jeg er helt sikker på at vi kunne kurset opp og solgt inn minst 500 nye stillinger i IT-markedet. Problemet er at selv om vi gjør det er gapet enda større, sier han.

- Hvilken type IT-talenter søker dere. Trenger de formell kompetanse for å kvalifisere til tilbudet om gratis kursing?

- Kompetansebakgrunn er det viktigste. Alder spiller ingen rolle. Jeg har akkurat signert en NITH-student som har et år igjen av bachelorutdannelsen. Han ønsker å jobbe med business intelligence (datavarehus) og får kursing på MS SQL og Sharepoint, sier Thomas Schibbye.

Han påpeker at det ikke ligger noen automatikk i at de gir bort kurs og sertifiseringer. Det avhenger av hva kandidaten ønsker seg, og hvorvidt Glasspaper oppfatter at det kan skape en ekstra verdi for dem i markedet.

Også bemanningsspesialisten Elan IT merker trykket i markedet. De søker i stor grad etter samme fagkompetanse som konkurrenten. I tillegg nevner de prosjektledere, datavarhus-ekspertise og systemutviklere generelt som særskilt ettertraktet.

Norgessjef Steinar Husa i Elan IT er derimot litt mer skeptisk til at det skal være mulig å fylle 500 IT-konsulentstillinger på kort tid.

- Jeg synes det høres ambisiøst ut. Men at etterspørselen er stor, det kan jeg bekrefte, sier Husa til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.