BEDRIFTSTEKNOLOGI

Lanserer superbrikke for smartmobiler

Slår sammen den kraftigste og den mest energieffektive prosessoren i én brikke.

Blokkdiagram over ARMs Big.Little Processing-system, som i tillegg til Cortex-A15 og -A7-prosessorer består av GIC-400 (Generic Interrupt Controller), som kan flytte avbrudd mellom de ulike prosesssorkjerne, og CCI-400 (Cache Coherent Interface), som sørger for full koherens mellom de ulike CPU-kjernene, men også I/O-koherens  med komponenter som for eksempel en GPU.
Blokkdiagram over ARMs Big.Little Processing-system, som i tillegg til Cortex-A15 og -A7-prosessorer består av GIC-400 (Generic Interrupt Controller), som kan flytte avbrudd mellom de ulike prosesssorkjerne, og CCI-400 (Cache Coherent Interface), som sørger for full koherens mellom de ulike CPU-kjernene, men også I/O-koherens med komponenter som for eksempel en GPU. Bilde: ARM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. okt. 2011 - 11:43

På grunn av selskapets energieffektive løsninger, står ARM bak prosessorarkitekturen som finnes i omtrent alt som finnes av smartmobiler og nettbrett. Denne uken introduserte selskapet løsninger som kan gjøre selskapets posisjon enda mer dominerende.

Den mest oppsiktsvekkende nyheten kalles for big.LITTLE Processing. Dette er en løsning som skal kunne levere både store mengder regnekraft og lavt energiforbruk til batteridrevne enheter. Løsningen innebærer at man i én systembrikke kobler sammen både en liten og svært energieffektiv Cortex-A7-prosessor med en langt kraftigere Cortex-A15 MPCore-prosessor. Begge prosessorene kan leveres med opptil fire kjerner.

Med ARMs Big.Little Processing flyttes programvaren mellom energieffektive Cortex-A7 og den kraftige Cortex-A15 etter behov. <i>Bilde: ARM</i>
Med ARMs Big.Little Processing flyttes programvaren mellom energieffektive Cortex-A7 og den kraftige Cortex-A15 etter behov. Bilde: ARM

Begge de to prosessorene er basert på ARM-arkitekturen og kan derfor kjøre den samme koden. Den lille prosessoren vil normalt ta seg av kjøringen av selve operativsystemet og applikasjoner som «alltid er på», inkludert applikasjoner for sosiale nettverk og lydavspilling. Dersom behovet mer regnekraft melder seg, for eksempel ved spilling eller navigasjon, flyttes både operativsystem og applikasjonene over i den kraftigere prosessoren. Hele flyttingen skal skje på omtrent 20 mikrosekunder og krever kjøring av færre enn 2000 instruksjoner.

Ifølge ARM vil man, dersom systemet velger den optimale prosessoren for hver oppgave, kunne utvide batteritiden til enheten med opptil 70 prosent.

Den vesle Cortex-A7-prosessoren er svært liten og skal også tilbys som et separat produkt. Den er basert på 28 nanometers prosessteknologi og dekker et areal på bare 0,5 mm2. Den skal være den mest energieffektive prosessoren ARM har utviklet til nå. Det loves at den skal være fem ganger så energieffektiv som dagens Cortex-A8-prosessor, som også tar fem ganger så mye plass.

ARM håper også at Cortex-A7 kan bidra til å senke prisene på de enkleste smartmobilene til under under 100 dollar i perioden 2013 til 2014. Dette skal gjøre denne typen mobiler tilgjengelige for helt nye brukergrupper.

Selskapet kunngjorde også denne uken at det i samarbeid med Cadence Design Systems og TSMC har designet en første versjon av Cortex-A15 MPCore beregnet for 20 nanometers prosessteknologi.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra