Dublin/Oslo (NTB-Dag Kjørholt): Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon møtte mandag ettermiddag sin irske kollega Billy Hawkes i Dublin for å drøfte hvordan tilsynene skal forholde seg til det sosiale mediet Facebook.
Siden nettsamfunnets europeiske hovedkontor ligger i Dublin, er det det irske datatilsynet – Office of the Data Protection Commissioner – som har ansvaret for den juridiske siden av selskapets virksomhet.
– Dette er noe av det vi skal snakke om. De skal se på den juridiske siden, mens vi i Norden forsøker å berede grunnen for å forstå og informere mer. Et veldig viktig punkt er hvordan vi skal koordinere det vi gjør, sier Datatilsynets direktør til NTB på telefon fra Dublin.
Da NTB snakket med ham kom Thon rett fra et flere timer langt møte med Facebook sammen med representanter for de øvrige nordiske personvernmyndighetene.
Dialogen kom i stand etter at tilsynene krevde at Facebook skulle redegjøre for hva de gjør med brukernes personopplysninger.
Det resulterte i at mediet sendte et ni sider langt brev tilbake der nettsamfunnet blant annet bekreftet at det brukeren skriver på veggen sin blir benyttet til å målrette reklame.
Flere svar – og spørsmål
Hensikten med mandagens møte var å diskutere videre en del av de spørsmålene datatilsynene i Norden sendte Facebook og som de fikk svar på.
– Vi vil vite hvordan nettsamfunnet fungerer og det fikk vi mer klarhet i nå, blant annet hva de bruker cookies og IP-adresser til og hvor dette bli lagret. Vi fikk noen flere svar, men har også flere spørsmål. De må vi komme tilbake til. Vi må også analysere svarene vi fikk i dag, sier datadirektøren.
Det vesentlige for tilsynene er brukerkontroll.
– Brukerne må selv kunne bestemme hva som deles av informasjon. Vi kom med innspill på det. Mitt inntrykk var at Facebook lyttet til det vi hadde å si og vil være med i prosessen videre.
Han har tro på at en dialog med datakjempen, som har vært anslått til å være verdt så mye som 100 milliarder dollar, er den beste veien å gå for Norge.
– Facebook forandrer seg fort. Ved å være i en kontinuerlig dialog med dem, kan vi være tidlig ute med å gi informasjon når de lanserer nye tjenester.
Topptungt møte
I brevet fra det europeiske hovedkontoret ble tilsynene invitert til videre dialog og Thon synes at datagiganten viser at de tar dette seriøst.
– Norge fronter det nordiske samarbeidet. Facebook stilte med seks ansatte på møtet hvorav en fløy over fra USA. Dette er noe de tar alvorlig.
Briten Richard Allen, som er personvernansvarlig for Facebook i Europa, Afrika og Midtøsten, var imidlertid på en høring i den tyske riksdagen i Berlin.
Det var Allen som undertegnet brevet som ble sendt til de nordiske tilsynene. Han var tidligere parlamentsmedlem for liberaldemokratene og leder for det europeiske kontoret til det multinasjonale, amerikanske dataselskapet Cisco.
Richard Allen har som en del av sin nye arbeidsoppgave å drive lobbyvirksomhet for Facebook overfor lovgivere og beslutningstakere i EU.
– Vi skal ha et nytt møte, i hvert fall mindre enn ett år fra nå, sier Bjørn Erik Thon.
I dag har Facebook om lag 750 millioner brukere på verdensbasis. (©NTB)