Tar man en titt på den grunnleggende katalogstrukturen i Unix-lignende operativsystemer, inkludert Linux, så ser man at det består av en rekke kataloger på rotnivå som inneholder blant annet kjørbare filer, konfigurasjonsfiler og data. Blant annet ser man at kjørbare binærfiler, for eksempel ulike verktøy, er fordelt på flere ulike kataloger. Det er ikke alltid helt enkelt å gjette seg til hvor hver binærfil høres hjemme.
Eksempler på slike kataloger er /bin, /sbin/, /usr/bin og /usr/sbin.
Historisk har det vært slik at innholdet i /sbin og /bin henholdsvis er verktøy som enten er nødvendige for å starte opp systemet eller verktøy som er essensielle ved kjøring i «single user mode». Innholdet i binærmappene under /usr anses som ikke-essensielle. Derfor har det ofte vært slik at /usr-treet har blitt lagt på en annen partisjon enn katalogene som tradisjonelt har vært nødvendige for å starte systemet.
De fleste Linux-distribusjoner følger en standard, Filesystem Hierarchy Standard, for katalogstrukturen, men nå foreslår Fedora-prosjektet, som står bak den noe eksperimentelle Linux-distribusjonen Fedora, at det kan være på tide med en forenkling.
Noe av bakgrunnen for dette er ifølge prosjektet at moderne Linux-distribusjoner ikke lenger kan starte opp uten innhold som ofte hører hjemme under /usr. I stedet for å flytte dette over på rotpartisjonen, krever i alle fall Fedora at /usr er montert før initialiseringen virkelig kan begynne. Fedora-prosjektet mener at denne splittingen av rotfilsystemet ikke lenger har noen hensikt i Linux og at den bare kompliserer ting.
Det Fedora-prosjektet foreslår å gjøre, er å flytte mest mulig vekk fra roten av filsystemet og over i /usr. Alle verktøy som i dag finnes i /bin, /sbin/, /usr/bin og /usr/sbin, foreslås samlet i /usr/sbin. Samtidig foreslås det å flytte innholdet i /lib og /lib64 over i de tilsvarende katalogene under /usr.
Blant fordelene med en slik ordning, slik Fedora-prosjektet ser det, er at det innføres et klart skille mellom operativsystemet og vertsspesifikke ressurser. /usr kan gjøres skrivebeskytte og potensielt delbar med andre systemer. Dessuten kan man enkelt lage snapshots av /usr.
I praksis vil ikke /bin, /sbin, /lib og /lib64 forsvinne helt, ved at det lages symbolske lenker til de tilsvarende katalogene i /usr. Dette gjøres for å sikre kompatibilitet med annen programvare.
Etter planen skal denne forenklede katalogstrukturen innføres med Fedora 17, som kan ventes i mai 2012. Men det er liten tvil om at endringen er omdiskutert.
Fedora brukes av Red Hat blant annet til å teste ut nye konsepter, og dersom endringen er vellykket, vil den trolig også innføres i en framtidig utgave av Red Hat Enterprise Linux.
Forøvrig er det ventet at Fedora 16 vil bli lansert i begynnelsen av neste uke.
Les også:
- [16.01.2013] Fedora 18 er først med det siste
- [04.06.2012] Fedora får full «Secure Boot»-støtte