JUSS OG SAMFUNN

– Siri kan bli en trussel

Google-sjef bruker Apples nyvinning som argument mot antitrust-anklager.

Google-styreformann Eric Schmidt (bak bilen), sammen med gründerne Larry Page og Sergey Brin i selskapets miljøbil tidligere år.
Google-styreformann Eric Schmidt (bak bilen), sammen med gründerne Larry Page og Sergey Brin i selskapets miljøbil tidligere år. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. nov. 2011 - 10:27

Googles styreformann, Eric Schmidt, har kommet med ytterligere svar på spørsmål fra amerikanske senatorer, etter at han først forklarte seg for disse i en antitrust-relatert høring den 21. september i år. Det hele handler primært om hvorvidt Google har monopol innen Internett-søk og om selskapet misbruker sin markedsmakt ved blant annet å gi egne produkter forrang i søkeresultatene, framfor tilsvarende tjenester fra konkurrenter.

Senatorene vil gjerne ha svar på hvorfor Schmidt i september 2010 sa at han den gang ikke anså verken Apple eller Facebook som noen konkurransemessig trussel [til søketjeneste, red. anm.], og at konkurrenten selskapet var Microsofts Bing, mens han flere ganger i år – etter at antitrust-anklagene har kommet opp – ser ut til å ha skiftet mening.

I det hittil siste svaret som Schmidt har levert til senatorene, skriver Schmidt at han for lengst har innrømmet at det han sa i september 2010 klart var feil.

– Internett er dynamisk og har endret seg betydelig. Betydningen av sosiale nettverk i forbrukerne opplevelse på nettet har endret seg oppsiktsvekkende – selv i det siste året. Forbrukere ser etter svar når de utfører søk på nettet, og sosiale søk har blitt en betydelig konkurrent i å hjelpe folk med å finne disse svarene på nettet, skriver Schmidt.

– Bare på de få ukene siden høringen, har Apple lansert en helt ny tilnærming til søketeknologi med Siri, selskapets tjeneste for søk og utføring av oppgaver, som er bygget inn i iPhone 4S, skriver Schmidt, som kaller Siri for en betydelig utvikling og at den demonstrerer innovasjonene innen søk.

Han viser til at flere nettsteder nå mener Apple har nå har inntrådt i søkearenaen og at noen kaller Siri for en «Google killer». Siri skal i liten grad bruke Googles søketjeneste som kilde for svarende den gir.

I dokumentet skriver Schmidt at både små og store selskaper konkurrerer hardt mot hverandre i teknologiindustrien.

– Google har mange sterke konkurrenter, og noen ganger mislykkes vi å forutse den konkurransemessige trusselen som skapes av nye metoder for å få tilgang til informasjon. Vi konkurrerer mot et bredere gruppe av selskapet enn de fleste innser, inkludert generelle søkemotorer som Microsofts Bing og Yahoo!, spesialiserte søkemotorer som Kayak, Amazon, WebMD, eBay, sosiale nettverk som Facebook og Twitter, kommersielle selskaper som Apple og Microsoft, mobile applikasjoner, samt til og med direkte navigasjon til nettsteder.

Schmidt mener at Internett er er ekstremt preget av konkurranse, og at nye måter for å få tilgang til informasjon blir utnyttet hver eneste dag.

FairSearch.org

Googles viktigste motpart i antistrust-spørmålet, FairSearch.org, skriver i en kommentar til Schmidts nyeste svar til senatet at Google fortsetter å komme med de samme argumentene som tidligere. Samtidig hevder gruppen, som representerer en del spesialiserte søketjenester, i tillegg til Microsoft, at faktaene viser noe annet enn det Google forteller.

FairSearch.org mener at svarene til Schmidt viser mangel på respekt for senatets underkomité for antitrust, USAs antitrustlovgivning, viktigheten av konkurranse og innovasjon for USAs økonomi, samt for virksomheter og forbrukere som stoler på Google for å finne hverandre på nettet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra