BEDRIFTSTEKNOLOGI

Bidrar med kildekode til gammel «fiende»

Microsoft-bidrag vekker oppsikt.

Samba gjør det blant annet mulig å bruke Linux som server for fil- og utskriftstjenester for Windows-basert maskiner.
Samba gjør det blant annet mulig å bruke Linux som server for fil- og utskriftstjenester for Windows-basert maskiner.
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
7. nov. 2011 - 14:56

I en kunngjøring i forrige uke gjøres det klart at forholdet mellom Samba-prosjektet og Microsoft har nådd en ny milepæl. Den 10. oktober bidro nemlig Microsoft med en kildekodeoppdatering som skal bedre den sentrale Samba-koden.

– For noen få år siden ville et bidrag fra kodere i Microsoft ha vært så forbløffende at det nærmest ville ha vært utenkelig, men stridene er stort sett over og tidene har endret seg. Vi er fortsatt uenige om enkelte ting, slik som den rollen programvarepatenter spiller for å hindre at det skapes innovativ programvare. Men Microsoft er nå i ferd med å gjøre en innsats for å bygge et sterkere fellesskap og å forbedre interoperabiliteten i SMB-verdenen, heter det i kunngjøringen.

Kildekoden Microsoft har bidratt med, er levert med selskapets copyright, men er utgitt under GPL-lisensen. De samme utviklerne skal også ha bidratt med relatert kildekode til Firefox.

Forholdet mellom Microsoft og Samba-prosjektet har til tider vært temmelig anstrengt. Samba-prosjektet utvikler en programvare som gir Unix-lignende systemer tilgang til fil- og utskriftstjenester basert på Microsofts SMB/CIFS-protokoll (Server Message Block/Common Internet File System). Det gjør at Samba i stor grad kan erstatte Windows Server som tilbyder av slike tjenester til Windows-baserte pc-er.

Den første utgaven av Samba ble skrevet av Andrew Tridgell i begynnelse av 1992. På den tiden var Microsoft relativt villige til å dele informasjon om protokollene. Det var også Microsoft-ansatte som bidro med kode. Men på et eller annet tidspunkt tok det slutt på hjelpsomheten fra Microsoft, ikke minst når det gjaldt dokumentasjon av protokolldetaljene.

I årene som fulgte ble videreutviklingen av Samba i stor grad basert på «reverse engineering». Samtidig anså Microsoft åpen kilde og ikke minst Samba som en økende trussel, noe som kom tydelig fram i 1998 gjennom rekken av Halloween-dokumenter.

Men i 2007 skjedde det noe vesentlig. Da ble EU-saken mot Microsoft endelig avsluttet. Blant resultatene av dette, var at Protocol Freedom Information Foundation og Samba Team fikk tilgang til den nødvendige tekniske dokumentasjonen til Microsofts protokoller for fil- og skriverdeling. Dette har til stadig bedre støtte for SMB/CIFS og Active Directory i Samba.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.