BEDRIFTSTEKNOLOGI

Firefox 8 blokkerer uønskede utvidelser

Mozilla oppgraderer tre av de viktigste produktene.

Så snart man har oppgradert til Firefox 8, blir man vist en dialog hvor man blir spurt om hvilke utvidelser som skal beholdes.
Så snart man har oppgradert til Firefox 8, blir man vist en dialog hvor man blir spurt om hvilke utvidelser som skal beholdes. Bilde: Mozilla
Harald BrombachHarald BrombachJournalist
9. nov. 2011 - 07:13

Mozilla lanserte i går tre produkter, Firefox 8, Thunderbird 8 og ikke minst Lightning 1.0.

Nå som de to førstnevnte oppgraderes så hyppig, så er antallet nyheter i hver versjon relativt begrenset.

En god nyhet som berører begge, er at utvidelser til Firefox og Thunderbird som brukerne ikke har installert på egenhånd, heretter vil være deaktiverte som standard. Det finnes programvare, også fra ellers anerkjente leverandører, som installerer utvidelser i Mozilla-produktene uten at brukeren blir bedt om samtykke eller kan slette disse i ettertid, uten å avinstallere hele programvaren, som i utgangspunktet ikke er installert for å gi økt funksjonalitet i nettleseren eller e-postprogrammet.

For å forbedre oppstartstiden etter at man har lukket Firefox, enten frivillig eller etter en krasj, er det nå mulig å velge at nettleser ikke laster innholdet i de åpne fanene før man faktisk klikker for å se fanen. Dette kan gi en særlig merkbar effekt dersom det er mange faner som er åpne. Etter en krasj, kan de også bidra til at Firefox ikke krasjer på nytt, dersom man vet hvilket innhold som fikk nettleseren til å krasje. Da kan man bare lukke denne fanen før innholdet lastes.

Det er nå mulig å velge Twitter blant tjenestene som støttes av søkefeltet i Firefox.

Firefox 8 inkludere to nyheter knyttet til 3G-grafikkteknologien WebGL. Den ene er at nettleseren inkluderer støtte for CORS (Cross-Origin Resource Sharing), som skal sørge for at WebGL-teksturer kan lastes fra andre domener på en sikker måte. Den andre nyheten er at WebGL nå kan brukes av Firefox i 64-bits Windows-maskiner som mangler OpenGL-støtte. I stedet benyttes DirextX 10-teknologien Direct3D via ANGLE (Almost Native Graphics Layer Engine). Det gjør at WebGL-innhold kan vise i Firefox på langt flere pc-er.

Firefox 8 har fått støtte for at webinnhold kan legge til elementer i kontekstmenyen i operativsystemet. Dette er en del av HTML5-spesifikasjonen.

Nettleseren har også fått støtte for JavaScript-funksjonen insertAdjacentHTML(). Funksjonen gjør det enklere å sette inn HTML på ønsket sted i DOM-treet. Firefox er den siste av de fem vanligste nettleserne som får slik støtte.

Det loves bedre støtte for CSS Hyphen og en rekke andre mindre endringer som først og fremst interesserer webutviklere.

Firefox 8 fjerner dessuten seks ulike sårbarheter, hvorav halvparten anses som kritiske.

Også Android-versjonen av Firefox har kommet i en ny versjon. Den sentrale nyheten der er støtte for en masterpassord som beskytter alle de øvrige kombinasjonene av brukernavn og passord som lagres av nettleseren.

Med Thunderbird 8 fjernes de samme sårbarhetene som med Firefox 8. Sårbarhetene er knyttet til Gecko-motoren som er felles for de to produktene.

Den nye versjon av e-postprogrammet har fått støtte for en del flere tastatursnarveier knyttet til søk. Disse er beskrevet her.

Ellers er det bare gjort et par mindre justeringer i brukergrensesnittet, samt at enkelte stabilitetsfeil er fjernet.

Kalender

Mozilla har gjennom en årrekke tilbudt et kalendertillegg til Thunderbird som kalles Lightning. Først i går kom versjon 1.0, etter flere år med betatesting. Mange har nok brukt denne utvidelsen uten større problemer i lang tid allerede. Lightning kan blant annet knyttes til Google Calendar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.