BEDRIFTSTEKNOLOGI

Gjør «enhver» skjerm til en pc

Knøttlille «Cotton Candy» er norsk.

FXI Cotton Candy gjør det blant annet mulig å spille Angry Birds Rio for Android på Mac.
FXI Cotton Candy gjør det blant annet mulig å spille Angry Birds Rio for Android på Mac. Bilde: FXI
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. nov. 2011 - 10:18

Norske FXI Technologies, som holder til i Trondheim, har vekket oppsikt en liten enhet som foreløpig bare har kodenavnet «Cotton Candy». Det dreier seg om en liten datamaskin som er på størrelse med en USB-pinne, men som i tillegg til USB-kontakten i den ene enden, er utstyrt med en HDMI-kontakt i den andre enden. I den sentrale delen sitter selve systemet, som blant annet består av en moderne, tokjernet ARM-basert prosessor.

Hensikten med Cotton Candy er ifølge FXI å tilby brukere et enkelt, sikkert aksesspunkt til alle personlige nettskytjenester og -applikasjoner via deres foretrukne operativsystem, samtidig som den leverer en konsekvent oppleve på enhver skjerm. Enheten vil ifølge FXI kunne fungere som en «følgesvenn» til både smartmobiler, nettbrett, bærbare pc-er, inkludert Mac, samt gi eksisterende skjermer, tv-er og spillkonsoller nye egenskaper.

– Funksjonaliteten til dagens enheter er ofte begrenset av størrelsen skjermen de har innebygd, sier Borgar Ljosland, grunnlegger og daglig leder i FXI Technologies.

– Vi har snudd ting opp ned, eliminert skjermen og leverer kraften til en pc og weben til enhver skjerm, hevder Ljosland.

Cotton Candy er foreløpig bare en prototype. Den er utstyrt med en ARM-basert prosessor utstyrt med to Cortex-A9-kjerner, en firekjernet ARM Mali-400 MP grafikkprosessor og 1 gigabyte med RAM. Det støtter WLAN og Bluetooth, og kan kontrolleres via smartmobiler, tastatur, mus eller annet USB-basert utstyr. Inne i enheten er det også en microSD-leser med støtte for inntil 64 gigabyte lagringskapasitet.

Samarbeidet med ARM er ikke tilfeldig. Ljosland var i sin tid med på å starte opp Falanx Microsystems. Selskapet utviklet grafikkprosessorer for mobile enheter og ble kjøpt av ARM i 2006. Dagens Mali-prosessorer er utviklet ved selskapet, som i dag heter ARM Norway.

FXI har greit å putte mye funksjonalitet inn i det begrensde formformatet til Cotton Candy. <i>Bilde: FXI</i>
FXI har greit å putte mye funksjonalitet inn i det begrensde formformatet til Cotton Candy. Bilde: FXI

I utgangspunktet kjører enheten Android 2.3, men andre muligheter inkluderer Ubuntu og en virtualiseringsklient for blant annet Windows, Linux og Mac. Ifølge LaptopMag.com vil Windows 8 for ARM trolig kunne kjøres på en framtidig utgave av enheten. Plugges enheten inn i en pc, vises Android-operativsystemet i et eget vindu.

Ifølge FXI blir innholdet gjort tilgjengelig gjennom en sikker webportal som selskapet skal tilby.

Cotton Candy er så energieffektiv at den kan drives av en vanlig USB-port. Enheten veier 21 gram.

FXI demonstrerte Cotton Candy for første gang under en messe i forrige uke, noe som vises i de to videoene nedenfor. Der ble enheten koblet til en 42 tommers tv hvor den spilte av YouTube-videoer og 3D-spill, og til en Windows-basert og en Mac-basert bærbar pc for å spille av Andry Birds på pc-en, i Android.

– Anvendelsen med bærbare pc-er viser hvordan Cotton Candy, med FXIs patentbeskyttede Any Screen Virtualization Protocol, kan overta skjermen til vertsenheten for å vise Internett-tilknyttet innhold, sier Ljosland i en pressemelding.

– Vi mener at disse scenariene for bruk vil lett kunne tas i bruk av forbrukere, og FXIs USB-tilknytte datamaskinenheter vil være en ideell ledsager til utvalget av digitale enheter og skjermer som personer berører daglig, sier Ljosland.

FXI lager nå testeksemplarer til OEM-partnere innen en rekke elektronikkbransjer. Det er ventet at sluttbrukerprodukter basert på teknologien vil komme i fullt salg i andre halvdel av 2012. Prisen er ikke avgjort, men ventes å bli lavere enn 200 dollar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra