BEDRIFTSTEKNOLOGI

Disktrøbbel for hjemmelagde servere

HP hevder Google og Facebook er på tråden for å få levert servere.

Stadig flere server-rom blir utstyrt meg hjemmelagde servere. Men den trenden kan stoppe opp takke være diskmangel, spår HP.
Stadig flere server-rom blir utstyrt meg hjemmelagde servere. Men den trenden kan stoppe opp takke være diskmangel, spår HP. Bilde: Per Ervland
22. nov. 2011 - 10:34

Flomkatastrofen i Thailand har fått store konsekvenser for harddisk-markedet. Landet står for rundt halvparten av harddisk-produksjonen i verden, og nå står store deler av kapasiteten under vann.

Det er enda for tidlig å si hvilke konsekvenser dette vil få, men prisene har steget betydelig og flere aktører i PC og servermarkedet merker allerede nå problemer med å dekke sitt behov.

Verdens største PC- og serverprodusent, Hewlett-Packard, la ikke skjul på at de ville merke harddisk-problemene på kroppen da de fremla tall for sitt regnskapsmessige fjerde kvartal mandag. Men de vil bli mindre rammet enn andre, skal vi tro selskapets toppsjef, Meg Whitman.

– Jeg tror vi skal klare å få levert vår andel disker, sier Whitman ifølge nyhetstjenesten ZDNews, som skriver at HP i oktober allerede i oktober gjorde strategiske innkjøp av store kvanta harddisker.

Som en av verdens største kjøpere av harddisker vil HP være godt posisjoner for å få sin andel. Men hva med aktører som har valgt å bygge sine egne servere?

Både Facebook og Google har i økende grad begynt å bygge sine egne servere, uten å gå via aktører som HP og Dell, men heller kjøpe komponenter i markedet.

– Det er et lite antall selskap som bygger sine egne servere. Men jeg kan fortelle dere at de ikke bygger sine egne servere nå, og grunnen til det er at de ikke får tak i disker, sier Whitman ifølge ZDNews. Hun forteller at aktører som Google og Facebook nå er på telefonen til HP for å få levert servere.

Gartner-analytiker Jeffery Hewitt anslår at «gjør det selv»-serverne utgjør ca. 20 prosent av det amerikanske markedet.

Det har vært en økende trend at bedrifter som har store behov for datakraft for sine nettskyer, som Facebook og Google, har valgt å bygge egne systemer skreddersydd sine behov. Dette gjør også at de kan kutte ut et kostnadsledd, gjennom å gå utenom etablerte serveraktører som HP, Dell og IBM.

Dersom harddisk-tørken, som følge av flommen i Thailand, blir langvarig kan det føre til at dette får en brå stopp. Dette er i så fall godt nytt for HP, som i likhet med Dell og de andre har fryktet at deres høymarginområde blir truet.

Men harddisk-mangelen har også en annen positiv side for HP. Gitt størrelsen de har i markedet er de best posisjonert for å få tilgang til disker, mens de mindre aktørene vil kunne bli skviset både på margin og på tilgjengelighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.