På det tidspunktet da søksmålene mot The Pirate Bay dominerte nyhetsbildet, var det mange som uttalte at denne forfølgelsen virket urettferdig, siden Google ikke ble saksøkt for det samme. Det har lenge vært mulig å søke etter torrent-filer også i søketjenesten til Google, selv om tjenesten aldri har vært like tilrettelagt for dette som de kjente torrent-nettstedene.
I en artikkel skriver netttstedet TorrentFreak at Google nå er i ferd med å stramme inn på mulighetene til å finne fram til fildelingsnettsteder via søketjenesten.
Google skal ha begynt med filtreringen av visse piratkopi-relaterte søkeord allerede i januar i år, men ifølge TorrentFreak har svartelisten nå blitt betydelig utvidet, slik at den rammer de aller fleste av de store fildelingsnettstedene.
Dette betyr ikke at nettsteder som The Pirate Bay ikke dukker opp i søkeresultatene lenger. Filteret er begrenset til å gjelde forslagene som Google kommer med når man begynner å skrive i søkefeltet, samt hva som vises fra starten av i Google Instant Search. Skriver man «the pirate bay» fullt ut, så er det fortsatt nettstedet til The Pirate Bay som vises øverst i resultatene.
En talskvinne for Google, Mistique Cano, har tidligere uttalt seg til TorrentFreak om denne filtreringen, som hun forteller at er implementert for å bremse krenkelsen av opphavsrettsbeskyttet innhold på nettet.
Eiren av nettstedet IsoHunt, Gary Fung, mener at Google er på ville veier.
– Dette har langt mindre betydning enn sensuren som forsøkes å gjøre mulig gjennom lovforslagene Protect IP og SOPA (Stop Online Piracy Act, red. anm.), men det er fortsatt sensur, og det starter i det små. Googler er gradvis i ferd med å bli en selvrettferdig storebror for weben. Så mye er «Do no evil» verdt, sier Fung til TorrentFreak.
– Dette er bare en nytt skriv mot full sensur av deres søkemotor, uten et rettslig grunnlag, sier en ikke navngitt talsperson for The Pirate Bay til TorrentFreak.
– Vi lurer også på hvorfor dette skjer på omtrent samme tid som de har lansert Google Music, en tjeneste hvor de selger musikk som i noen tilfeller kan bli funnet på The Pirate Bay, sier talspersonen.
Piratkopiering er under omfattende, politisk debatt for tiden. Det ser ut til å være uenighet mellom USA på den ene siden og EU på den andre om virkemidlene. Mens amerikanske politikere foreslår antipiratlover som en mengde store webaktører, inkludert Google, Facebook og Twitter, protesterer mot, mener Neelie Kroes, visepresident for EU-kommisjonens digitale agenda, at verken opphavsretten eller kampen mot piratkopieringen fungerer.
Under en tale ved Forum d'Avignon i Frankrike i forrige uke for å gjennomføre en grundig gjennomgang av ikke bare lovene for opphavsrett, men også for den samlede politikken for kultur og vekst.
– La oss spørre oss selv, er det nåværende copyright-systemet det riktige og eneste verktøyet for å oppnå våre mål? Ikke egentlig, er jeg redd. Vi er nødt til å fortsette kampen mot piratvirksomheten, men det blir stadig vanskeligere å håndheve dette. De millioner av dollar som har blitt investert i forsøk på å håndheve opphavsrett har ikke bremset piratvirksomheten, sa Kroes.
– Samtidig er det i økende grad slik at innbyggerne hører ordet copyright og hater det som ligger bak det. Dessverre ser mange på dagens system som et verktøy for straff og hindring, ikke som et verktøy for anerkjennelse og belønning, sa Kroes.
Les også:
- [18.10.2012] Piratene inntar skyen
- [13.08.2012] Dytter vekk piratinnhold i søket
- [02.05.2012] Må blokkere The Pirate Bay
- [26.03.2012] MSN blokkerer Pirate Bay
- [13.01.2012] Pirate Bay slutter å dele torrent-filer
- [27.12.2011] Domenegigant trekker støtten til «SOPA»
- [06.12.2011] Melder seg ut av BSA i protest