I dagens utgave av vitenskapstidsskriftet Science, redegjør forskere fra IBM for hvordan de har greid å få nanorør av karbon til å avgi lys. Prinsippet er enkelt: Man sender positive ladninger inn i røret fra den ene enden, samtidig som man sender negative ladninger ned den andre enden. Når ladningene møtes, oppstår det et infrarødt lysglimt med bølgelengde 1,5 mikron, den samme som brukes i optiske datanettverk i dag.
Avsendelsen av ladningene styres av en transistor.
IBMs lysemitterende nanorør bygger på forskning fra Rice University, der man i fjor ble de første til å få lys fra nanorør. Der fikk man nanorør til å gjengi lys fra en ekstern laserkilde. IBMs lysemitterende nanorør er framstilt av Rice University.
Forskerne advarer at det kan ta et tiår før oppdagelsen kan nedfelles i kommersielt tilgjengelig utstyr, først og fremst sensorer og høyhastighets optiske nettverk.
Nærmere opplysninger er lagt ut av IBM: IBM Scientists Create World's Smallest Solid-state Light Emitter. En egen side hos IBM har bilder og en lenke mot en animasjon: Carbon Nanotube Light Emissions.