BEDRIFTSTEKNOLOGI

Under panseret på verdens minste PC

Digi.no har besøkt trondheimselskapet som står bak.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
2. des. 2011 - 14:21

TRONDHEIM (digi.no): Som lyn fra klar himmel ble den minnepinne-store pc-en med kodenavnet «Cotton Candy» presentert under en messe i forrige uke. Enheten er utviklet av trondheimselskapet FXI Technologies, som de aller færreste hadde hørt om tidligere. Nå har selskapet og dets oppfinnelse blitt omtalt av hundrevis av nettaviser verden over.

Cotton Candy er som tidligere omtalt basert på mye av den samme teknologien som man finner i en Samsung Galaxy S2 smartmobil.

– Den største forskjellen er at skjermen og batteriet mangler, forteller Borgar Ljosland, administrerende direktør i FXI Technologies, til digi.no, da vi besøkte FXIs lokaler i Trondheim.

Enheten

Dette innebærer at enheten er utstyrt med en tokjernet, ARM-basert Samsung Exynos 4110 systembrikke med ARMs Mali-400 MP grafikkprosessor, som også er utviklet i Trondheim. I tillegg har den en USB-kontakt i den ene enden og en HDMI-kontakt i den andre. Dessuten er enheten utstyrt med en SD-kortleser og støtte for Bluetooth og raskt WLAN.

Cotton Candy kjører i dag Android 2.3, men skal kunne oppgraderes til nyere varianter. Den kan også kjøre Linux-distribusjonen Ubuntu, men denne støtten er foreløpig bare en uke gammel og lite optimalisert.

I tillegg inkluderer Cotton Candy FXIs egenutviklede programvare. Det er egentlig denne som gjør at enheten virkelig skiller seg ut. Ved å sette Cotton Candy inn i en USB-port på en Mac eller en pc med Windows eller Linux, kan operativsystemet og de installerte applikasjonene i mikro-pcen vises som et eget vindu på skjermen til den større maskinen. Da vil blant annet pc-en mus og tastatur virtualiseres, slik at kan brukes av Cotton Candy.

Enheten kan også kobles til enhver skjerm med HDMI-inngang. Den er kraftig nok til å spille av film i full HD. Da kan man for eksempel bruke en smartmobil til å styre Cotton Candy, eventuelt gi enheten tilgang til mus eller tastatur via en USB-hub.

FXI har ingen avtale med Google om bruk av Android Market, så den kan ikke leveres med dette installert. Men Android Market-applikasjonen er tilgjengelig fra tredjeparter, så det er ikke noe problem å installere og kjøre applikasjoner som Angry Birds og Facebook på Cotton Candy, noe digi.no fikk demonstrert.

Bruksområder

Da digi.no skrev om Cotton Candy første gang, var det litt uklart hva hensikt med enheten egentlig er, bortsett fra å være en kul gadget. Nå har det blitt en del klarere.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– I samfunnet ser vi i dag «smartifisering» alt, fra biler og mobiler til biler og vaskemaskiner. Hovedproblemet i mobilverdenen er fragmentering. Alle som lager innhold for flere skjermer, sliter med å lage en konsistent oppleve, mener Ljosland.

– Fragmenteringen er der gjennom de ulike økosystemene. Dessuten er økosystemene også fragmenterte. Dette er en villet «walled garden». Men folk vil ha alt innholdet sitt tilgjengelig på alle skjermer, og skjermene brukes stort sett til det samme, sier Ljosland. Han mener behovet for ytelse når er i ferd med å konvergere.

– Intel går ned og ARM går opp. De konvergeres mot et felles behov. Du kjøper en formfaktor, enten det er smartmobil, nettbrett eller noe større.

– Problemet med for eksempel smart-tver, er at de ikke er smarte nok lenger etter noe få år. Men du bytter ikke tv så ofte, kanskje hvert 5. til 8. år. Skjermen er bra den, bytt bare ut datamaskinen!, sier Ljosland.

– Cotton Candy, som en oppgraderbar modul, kan være hele opplevelsen, men også en ledsaker til veldig mange skjermer, mener han. FXI skal selv sette i gang produksjon av Cotton Candy. Utsalgsprisen skal være under 200 dollar.

Konkurrent?

Dette er betydelig mer enn de 25 dollar som Raspberry Pi, en noe lignende enhet i kredittkortstørrelse, vil selges for. Ljosland omtaler Raspberry Pi som en kostnadsoptimalisert datamaskin og et kult prosjekt med et fascinerende prispunkt, men med langt lavere ytelse enn Cotton Candy.

FXI har ikke gjort store markedsundersøkelser på forhånd, så Ljosland er usikker på hvordan Cotton Candy vil bli tatt imot i forbrukermarkedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Men den løser et problem, det å kunne gi en konsistent brukeropplevelse på alle skjermene.

Men all oppmerksomheten Cotton Candy har fått på Internett, har gjort Ljosland optimistisk.

– Det ser ut til at vi treffer noe som kan være den neste greia innen computing. Du trenger en klient med brutal og rå grafikkraft, med nettskyen som server, sier han.

I bedriftsmarkedet gjør Cotton Candy det mulig for en person som for eksempel besøker en annen bedrift, å ta med seg applikasjoner og personlige data og å gjøre dette tilgjengelig på hvilken som helst pc, gjerne med internettilgang. For utviklere kan Cotton Candy gi tilgang til å utvikle direkte på ARM-arkitekturen, uten å måtte krysskompilere.

Falanx

– Egentlig er dette en Falanx-historie, forteller Ljosland. Falanx var navnet på ARM Norway før selskapet ble kjøpt av britiske ARM. På det tidspunktet Falanx ble kjøpt, var grafikkprosessorer for mobiler i ferd med å bli hyllevare og Falanx var for små til at mange ville velge dem.

– Dersom ARM hadde kjøpt noen andre enn oss, måtte vi finne på noe annet, sier Ljosland, som før han begynte i FXI i 2010 var leder for forretningsutvikling hos nettopp Falanx og senere ARM Norway. FXI Technologies ble etablert allerede i slutten av 2005 av de samme eierne som solgte Falanx. I dag er Incitia Venture og Alliance Venture de største eierne.

Skal ansette

Foreløpig har FXI 11 ansatte, hvorav fem jobber ved kontoret i Trondheim og resten er fordelt på Finland, Sør-Korea og USA. Men ifølge Ljosland har selskapet behov for mange flere hoder framover, og da særlig i Trondheim.

De ansatte ved FXI Technologies kontor  i Trondheim. Fra venstre director HW Qiang Zhiao, chief operation officer Torstein Dybdahl, VP engineering Thomas Langås, chief executive officer Borgar Ljosland og chief scientist Asbjørn Djupdal. <i>Bilde: Harald Brombach</i>
De ansatte ved FXI Technologies kontor i Trondheim. Fra venstre director HW Qiang Zhiao, chief operation officer Torstein Dybdahl, VP engineering Thomas Langås, chief executive officer Borgar Ljosland og chief scientist Asbjørn Djupdal. Bilde: Harald Brombach

– Det er relativt software-tungt det vi gjør, sier Ljosland.

I tillegg til å tilby Cotton Candy som et eget produkt, vil FXI tilby sine løsninger til partnere.

– Vi vil tilpasse ting til ulike partneres behov. Vi prater med selskaper innen veldig mange segmenter, blant annet tv, set-top-boks, Internett, spill og til og med kjøleskap, forteller Ljosland.

Han lover til slutt at det vil komme flere kunngjøringer fra selskapet relativt tidlig nesten år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.