Onsdag ble det klart at en australsk domstol opphevet forbudet mot å selge Samsungs nettbrett, Galaxt Tab 10.1, etter at Apple røk på et juridisk nederlag. En domstol bestemte at salgsforbudet en laverestående domstol hadde innført, ikke var godt nok fundert.
Samsung gledet seg selvsagt over beslutningen og jobbet for å få nettbrettene i australske butikkhyller før julehandelen, slik at de kunne konkurrere side om side med Apples iPad. Men den gang ei.
Apple har ikke ligget på latsiden med å finne juridiske kjepper for å stikke inn i salgshjulene til sin største rival. Fredag ble det nemlig kjent at salgsforbudet blir forlenget, fra i fredag andre desember til fredag neste uke. Det melder Reuters.
Årsaken til dette er at Apple skal kunne forklare Australias øverste domstol hvorfor Samsungs salgsforbud bør opprettholdes frem til rettighetskrangelen mellom de to selskapene blir endelig avklart.
For Samsung betyr dette at de i beste fall blir en uke forsinket med å relansere sitt nettbrett i det australske markedet. Dersom høyesterett i Australia bestemmer seg for å fortsette salgsforbudet inntil høringen til neste år, vil Samsung trekke nettbrettet fra det australske markedet. I så fall er det et meget stort nederlag for selskapet, som er den eneste som har vært i nærheten av å true Apples dominans i dette markedet.
De bitre juridiske feidene mellom de to selskapene vekker stor interesse over hele verden, hvor forbrukere er vitne til at patentrettigheter blir brukt som våpen i kommersiell konkurranse. Men dette kan fort slå tilbake.
EU har stilt seg svært kritisk til bruken av patenter som våpen om markedsadgang, og har irritert seg over hvordan kampen mellom Samsung og Apple egentlig gjør at forbrukeren blir den mest skadelidende.
De to selskapene har rettsfeider gående i 10 land, og det er nesten ukentlige meldinger om trusler om juridiske skritt for å stoppe produkter. Men problematikken gjelder også selskaper som Google, som gjennom sitt operativsystem Android er i flere konflikter med Apple.
En av konsekvensene er at selskapene hamstrer selskap hvis eneste verdier er patentporteføljer. Da Google tidligere i år kjøpte Motorola Mobility var nettopp dette en av forklaringene markedet hadde på oppkjøpet.