Fredag morgen hadde digi.no et oppslag om at framtiden til webOS, det mobile operativsystemet som HP slo kloa i da de kjøpte Palm i april i fjor, og som forhenværende HP-sjef Leo Apotheker bestemte seg for å vrake i august i år, skulle kunngjøres samme kveld klokken 19.30 norsk tid.
Les også:
- [04.07.2014] LG med utviklerverktøy for webOS
- [26.02.2013] HP selger webOS
- [18.09.2012] HP skal tilby smartmobil
- [09.12.2011] Skjebnedag for webOS
HP fortalte da at de aktet å skjenke webOS til åpen kildekodefellesskapet. Selskapet lover samtidig at de skal være aktive bidragsytere til webOS.
– Ved å kombinere den innovative webOS-plattformen med utviklingskraften innen åpen kildekode, ligger muligheten til vesentlig å forbedre applikasjoner og webtjenester for den neste generasjon apparater, heter det i kunngjøringen.
HP mener webOS tilbyr mange fordeler innen webapplikasjoner: Det skal være enkelt å utvikle applikasjoner med utgangspunkt i standardmetoder, og systemet kan kjøres på flere maskinvareplattformer med ulike fysiske formater.
– webOS er det eneste OS som fra grunnen av er mobilt, skalerbart og tiltenkt skyen, sier HP-sjef Meg Whitman som har omgjort avgjørelsen til sin forgjenger Leo Apotheker om å vrake systemet.
Det er ikke avgjort hvilken lisens webOS skal distribueres under. HP lover at de også skal skjenke ENYO, applikasjonsrammeverket til webOS, til åpen kildekodefellesskapet. Utviklere, brukere og maskinvareleverandører inviteres til kommentarer på HP webOS Developer Blog.
Valget av lisens er langt fra trivielt. En bred lisens, som Apache versjon 2.0 kan det tenkes at webOS vil kunne kjøre Android-applikasjoner i en portet Dalvik virtuell maskin. Et snevrere valg vil derimot kunne føre en vell av komplikasjoner for dem som vil utnytte plattformen kommersielt.
Teknologisk sett er porting av Dalvik fullt ut overkommelig. Det er allerede gjort av RIM i det kommende QNX-baserte operativsystemet som danner grunnlaget for selskapets framtidige brett og mobiler.
Evnen til å kunne kjøre Android-applikasjoner vil kunne gjøre webOS tiltrekkende som mulig alternativ for Samsung, HTC og andre leverandører som ser med misbilligelse på Googles kjøp av konkurrenten Motorola Mobile. Det betyr ikke nødvendigvis at de vil vrake Android, men det kan bety noe i forhold til styrkeholdene internt i Android-leiren.
Reaksjonene på HPs utspill ser ut til å være i hovedsak positive. Noen ser for seg at webOS kan erstatte Windows Phone som det tredje alternativet for teleoperatører, etter Android og iOS.