BEDRIFTSTEKNOLOGI

NRK går for HTML5

«Tenker likt» med SVT – som kutter ut apper til iPhone og Android.

- Webapplikasjoner er vår hovedretning fremover, sier NRKs sjef for nye medier Sindre Østgård.
- Webapplikasjoner er vår hovedretning fremover, sier NRKs sjef for nye medier Sindre Østgård. Bilde: Wikipedia Commons / MJ
13. des. 2011 - 15:23

Sveriges Television (SVT) har bestemt seg for å legge ned satsingen på apper. I stedet skal de bruke webteknologi og HTML5 som leveransemodell til mobile enheter.

- Apper er ingen langsiktig løsning. For store deler av vårt tilbud gir de heller ingen spesiell merverdi. Derimot øker kostnadene og driftsutfordringene, skriver SVTs distribusjonsstrateg Johan Wahlberg i et blogginnlegg.

De vil heller utvikle HTML5-versjoner som kan bokmerkes på det enkelte apparat, uavhengig av enhetens operativsystem.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

NRK har de siste årene satset stort på apper til iOS, Android og Symbian. Mesteparten av deres mobile applikasjoner står nå foran en større oppdatering.

På Marienlyst støtter de beslutningen til deres svenske kolleger.

Valget som SVT har gjort er veldig i harmoni med det vi selv tenker. - Valget som SVT har gjort er veldig i harmoni med det vi selv tenker. Vi ser på hovedtjenestene våre Nett-TV og Nett-radio og jobber med et vesentlig løft for å tilpasse de via webapplikasjoner til mobiltelefoner, sier NRKs sjef for nye medier, Sindre Østgård til digi.no.

I tillegg viser han til en annen publikumssuksess, værapplikasjonen Yr.no, som har noen år på baken, og som også NRK nå skal videreutvikle i samarbeid med Metrologisk Institutt.

- Yr-appen er ganske gammel. I tråd med at ting utvikler seg ser vi nå på hvordan tilbudet skal fremstå bedre på plattformene som folk bruker mye.

Østgård sier at HTML5-teknologi er en veldig spennende retning som han mener passer deres tjenesteinnhold godt. Han vil ikke avvise plattformavhengige apper, men sier rett ut at HTML5 blir deres hovedretning framover.

- Det gir oss også en mulighet til å være ressurseffektive. Vi er ikke så kategoriske som svenskene, men som hovedretning er webapplikasjoner også vår strategi, sier han.

Mye har skjedd siden teknologimagasinet Wired i august 2010 proklamerte at weben er død. Redaktør Chris Anderson mente at appene ville ta over, noe som fikk stor medieoppmerksomhet verden over.

Synspunktene til SVT og NRK kan sees på som eksempler på en motsatt trend.

Selv sier NRKs sjef for nye medier at han ikke har noen innvendinger mot å bruke nettopp webteknologi for å utvikle mobile applikasjoner.

- Hva med løsninger for kopibeskyttelse? Hvordan håndterer dere den problemstillingen? HTML5 har som kjent ingen innebygget DRM-støtte (digital rights management).

- Vi løser dette ved å ikke tilgjengeliggjøre innhold der opphavseier ikke tillater avspilling uten tilstrekkelig kopibeskyttelse. DRM-beskyttet innhold vil kun være tilgjengelig via Flash-avspilleren på våre nettsider. Dette dreier seg om en veldig liten del av vårt totale innhold, påpeker Sindre Østgård.

NRK-sjefen sier de håper å lansere en beta-test av de nye løsningene deres innen første halvår 2012.

De jobber for fullt med opprustning av tilbudet og ønsker av den grunn ikke å være mer konkrete akkurat nå.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.