Blant de mange patentstridene blant leverandører av smartmobiler, er en mellom Microsoft og Motorola Mobility. Her har det falt en midlertidig avgjørelse, i form av en kjennelse fra en dommer i USAs internasjonale handelskommisjon ITC, US International Trade Commission.
Søksmålet gjaldt opprinnelig ti patenter som Microsoft påstod var misbrukt av Motorola i deres Android-baserte smartmobiler. Siden ble to patenter trukket. Kjennelsen gjelder bare sju av patentene. Den går ut på at én av dem er misbrukt av Motorola.
Motorola sier at siden seks påstander om misbruk ble avvist, er utfallet en seier for dem. De sier seg glade for at kjennelsen bringer større klarhet, og at de vil bruke den til å justere sine produkter slik at de ikke kan gjøres til gjenstand for ytterligere forfølgelse.
Under alle omstendigheter må kjennelsen bekreftes av ITC. Fristen for dette er i april 2012.
Analytikere peker på at Microsoft trenger bare én kjennelse for å lykkes i sitt egentlige mål: Skremme leverandører av Android-baserte mobiltelefoner til å inngå lisensavtaler for å unngå å rammes av et patentrelatert søksmål. Microsoft har allerede avtaler med blant annet HTC og Samsung.
Patentet det gjelder er US patent 6370566, der søknaden er datert 10. april 1998 og innvilgelsen 9. april 2002. Den gjelder bruken av en mobil enhet til å legge inn møter i en felles kalender.
Hvordan Motorola skal unngå å rammes av dette patentet er uvisst, heter det i et oppslag hos BBC som siterer eksperter innen patentrett. De mener patentet er så bredt at det kan dekke enhver mulighet til å legge inn møter fra en mobil enhet.
Et sannsynlig mottrekk fra Motorola kan følgelig være å finne et tilsvarende patent i sin egen portefølje som Microsoft ikke kan være foruten. Siden Motorola vil få hele Google å lene seg på når oppkjøpet til 12,5 milliarder dollar fullføres, kan dette ikke utelukkes. Det behøver jo ikke dreie seg om et mobilpatent, det kan like gjerne ha noe med søk eller nettsky å gjøre. Poenget er å finne noe som kan brukes til å presse gjennom et forlik i form av en krysslisensieringsavtale.